Haziri: Neće biti manjinske, LVV i LDK sastaviće novu vladu

Ljutfi Haziri
FOTO: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Potpredsednik LDK, Ljutfi Haziri (Lutfi Haziri) obratio se medijima nakon sastanka predsedništva LDK. Bio je veoma optimističan kada je reč o postizanju sporazuma između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova.

„Bili smo direktni u razgovorima, zatvorili sva pitanja koja su nas se ticala. Pokušavamo da ispunimo svoje obaveze večeras, sutra i prekosutra“, rekao je, prenosi Koha.net.

Haziri je međutim indirektno poručio da će mesto predsednika skupštine pripasti LDK.

„Dogovorili smo se da vladu predvodi Samoopredeljenje sa Kurtijem na čelu. I LDK da se u ovoj fazi fokusira na Skupštinu Kosova”, rekao je Haziri.

„Nastavićemo da se sastajemo. Da razgovaramo i pregovaramo. Da bi u ponedeljak postigli dogovor o novoj vladi. Imaćemo ambiciozan program“, rekao je Haziri.

Na pitanje novinara da li će glasati za Kurtija ako sa njim ne bude postignut dogovor, on je rekao da ne podržavaju manjinsku vladu jer ne pokazuje rezultate. Takođe je naglasio da „neće biti manjinske vlade, ni tehničke“, dodajući da će narednom vladom upravljati LVV zajedno sa LDK.

KoSSev: Održavanju današnje sednice predsedništva LDK prethodio je sastanak predsedništva kosovske skupštine na kojem je usvojen zahtev mandatara, Aljbina Kurtija, o zakazivanju plenarne sednice za izjašnjavanje o njegovom predlogu nove Vlade Kosova za ponedeljak, 3. februar.

Uprkos tome da dve stranke pobednice na oktobarskim izborima još uvek ne uspevaju da nađu zajednički jezik, pozitivno o mogućem koalicionom sporazumu sa LVV danas je govorio i predsednik LDK, Isa Mustafa. On je poručio da i dalje vidi prostora za koaliciju, međutim, za razliku od potpredsednika LDK, Ljutfija Hazirija, navodi da će, u slučaju izostanka koalicionog dogovora, LDK, pod određenim uslovima, podržati manjinsku vladu LVV.

Međutim zvaničnici LVV bili su više puta u svojim izjavama jasni da manjinska vlada sastavljena samo od ministara LVV i pripadnika nevećinskih zajednica, nije nešto što bi prihvatili.

Mogućnost formiranja manjinske vlade počela se sve češće pominjati u medijima, posebno imajući u vidu da, u slučaju raspisivanja novih izbora, Kosovo neće imati merodavno telo za usvajanje Zakona o budžetu koji mora biti usvojen do marta ove godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.