Hasani: Kosovo možda bude prinuđeno da ponudi i regionalnu autonomiju za sever jer nije izašlo sa sopstvenim predlogom za Asocijaciju

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Enver Hasani, bivši predsednik Ustavnog suda, izjavio je u sredu da se Zajednica opština sa srpskom većinom ne može uspostaviti zaobilazeći Vladu Kosova. Prema njegovim rečima, svaki modalitet da se zaobiđe izvršna vlast znači amnestiju za Vladu od odlučivanja za ovaj mehanizam protiv kojeg je.

Hasani je to rekao u kratkom intervjuu za Kohu i prokomentarisao upozorenje američkog emisara Gabrijela Eskobara da će se SAD obavezati na formiranje Asocijacije i da ako Vlada odbije da se uključi u to, može doći do razgovora sa alternativnim partnerima, uključujući civilno društvo.

Međutim, Hasani, koji je i profesor međunarodnog prava, rekao je da se ovlašćenja Vlade ne mogu preneti ni na koga. On je rekao da je bila i jeste greška to što Kosovo toliko dugo nije izašlo sa sopstvenim predlogom za Asocijaciju i izrazio bojazan da će Kosovo na kraju, osim Asocijacije, biti prinuđeno da ponudi i regionalnu autonomiju za sever, koji je uglavnom naseljen srpskim stanovništvom.

Da li postoje alternativni ustavni oblici za pripremu i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, a da se ne uključi Vlada?

Ne. Ustav je jasan u pogledu nadležnosti Vlade Kosova: ona predlaže i sprovodi spoljnu i unutrašnju politiku zemlje. Niko ne može izbeći ovu ustavnu obavezu. Pored toga, postoji i jasna presuda Ustavnog suda u slučaju PAN-a, u kojoj se navodi da se nadležnost vlade da predlaže i sprovodi spoljnu politiku ne može otuđiti, niti preneti na druge.

Šta bi za Kurtijevu vladu značio takav pokušaj – odnosno da ga zaobiđe u procesu osnivanja Udruženja?

Ovaj napor, bez ikakve sumnje, ima za cilj amnestiju sadašnje vlade, jer teži da prati ustavnu nadležnost vlade. Građani i civilno društvo nemaju ustavnu nadležnost da predlažu i sprovode spoljnu politiku zemlje. Ono što se namerava da se uradi, uništava ustavni poredak, šalje u populističku sferu jasnu ustavnu nadležnost izvršne vlasti zemlje. Niko ne može na kraju da kaže, kao Pontije Pilat, da je narod tražio od mene jedno, a ja sam postupio po njihovoj želji. Narod je jasno rekao ko predstavlja Kosovo slobodnim glasom. Civilno društvo, takođe, nema ni stručnu kompetenciju, ni politički legitimitet da zauzme mesto vlade: nije njegova dužnost da štiti vladu, već da koriguje njene postupke. Drugim rečima, građansko društvo ne sme da postane supsidijar političke moći, jer bi se pretvorilo u svoju suprotnost, izneverilo svoju primarnu misiju, pridružilo se neprijateljima građanskog društva, kako bi rekao Karl Poper.

Kako bi Udruženje moglo da funkcioniše, u situaciji da nema podršku Vlade?

Nakon osnivanja, Asocijaciji, ako bude urađeno onako kako Srbi nameravaju, centralna vlast neće uopšte biti potrebna. Samo čin uspostavljanja i implementacije zahteva blagoslov i podršku vlade, a ne njen naknadni rad. Sudeći po ovlašćenjima koja će imati, na osnovu nemačkog plana koji je do sada bio u opticaju, Udruženje je stavljeno u povoljan položaj prema centralnoj vlasti, koja ostaje servis Udruženja, a ne obrnuto.

Kako treba rešavati pitanje Udruženja?

Bila je i jeste greška to što Kosovo toliko dugo nije izašlo sa sopstvenim predlogom za Asocijaciju, jasno iznevši svoj stav, počev od imena, ovlašćenja, pravno-ustavnog položaja i odnosa sa državom Kosovo. Što se ovaj posao duže odlaže, bolje je i drugoj strani. Bojim se da ćemo na kraju, osim Asocijacije, biti prinuđeni da formiramo regionalnu autonomiju na severu zemlje, jer ne vidim kako je moguća reintegracija tri državne vlasti u tom delu zemlje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.