Hasani: Referendum za ujedinjenje Kosova i Albanije

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Poslanik Skupštine Kosova iz Demokratske partije Kosova, Nait Hasani, izjavio je da Kosovo treba da koristi svoje ustavno pravo da donese zakon i organizuje referendum o ujedinjenju sa Albanijom.

Čak je rekao da je odavno tražio od svoje stranke koja je na vlasti da radi na usvajanju zakona koji bi dao građanima pravo da odluče o svom ujedinjenje sa Albanijom.

U međuvremenu, po pitanju razgraničenja, zamenik DPK izjavio je, u Infobox-u RTV Dukađinija – da nije odustao od svoje pozicije protivljenja, dodajući da zaslugu za ne glasanje o demarkaciji imaju poslanici većine, a ne opozicije.

Hasani je ubeđen da premijer Mustafa podriva svoje odluke za upućivanje razgraničenje na usvajanje u Skupštini, jer, kako je rekao, shvata da ovaj proces ima velike greške.

On je takođe uveren da će se kako premijer, tako i druge stranke – složiti da počne novi proces revidiranja demarkacije, koji će, prema rečima Hasanija, takođe uticati na proces liberalizacije viznog režima.

"EU će se odreći zahteva za glasanje u vezi se granicom između Kosova i Crne Gore," rekao je Hasani.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.