Han otvorio postrojenje za prečišćavanje vode u Šipolju

Evropski komesar za proširenje Johanes Han koji boravi u poseti Kosovu, danas je zajedno sa kosovskim ministrom za evropske integracije Bekimom Čolakuom, otvorio postrojenje za prečišćavanje vode u Šipolju.  Projekat je finansirala Evropska unija i vrednosti je preko 10 miliona evra, od koje će, kako kosovske vlasti najavljuju, koristi imati više od 250 hiljada stanovnika u regionu Mitrovice.

Han se, nakon što je početkom ove nedelje u kosovskom parlamentu ratifikovan sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, danas sastao sa najvišim kosovskim zvaničnicima. On je u Prištini poručio da bi do kraja godine mogla da bude doneta preporuka o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, pošto su "dostignuti traženi standardi". U svetlu potpisivanja SSP, ali i snažnog otpora kosovske opozicije, koja ni tokom njegove ratifikacije u parlamentu, osim jednog poslanika nije bila prisutna u skupštini, u nedelju stiže i potpredsednica evropskog parlamenta Ulrike Lunaček, koja je istovremeno i izvestilac za Kosovo. KoSSev je ranije ove nedelje razgovarao u Briselu sa Lunaček.

A tokom današnjeg Hanovog obraćanja upravo kosovskim poslanicima, Pokret Samoopredeljenje je i na današnjoj svečanoj sednici iskoristio priliku da iznese svoje nezadovoljstvo. Dok je Johanes Han držao govor, oni su na svojim stolovima postavili transparente sa različitim natpisima, uključujući i onaj protiv ZSO:

"Bespravni sporazumi ne smeju proći," napisali su aktivisti Samoopredeljenja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.