Hadžiju i Kurti: Venecijanska komisija dala zeleno svetlo, puna provera u pravosuđu

Kurti i Hadžiju
FOTO: Printscreen/Kosovska vlada/Fejsbuk profil

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministarka pravde, Aljbulena Hadžiju (Albulena Haxhiu), rekla je da će biti potpune provere u pravosudnom sistemu, počevši od rukovodilaca pravosudnih institucija. Hadžiju je u subotu na konferenciji za medije sa premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijem (Albin Kurti), rekla da im je Venecijanska komisija dala zeleno svetlo za početak ovog procesa, dodajući da su u početku bile potrebne reforme u pravosudnom sistemu.

„Provera će biti potpuna i pravilna, počevši od rukovodilaca pravosudnih institucija. Bićemo spremni da sarađujemo i sa Sudskim savetom i sa Tužilačkim savetom Kosova, sa međunarodnim partnerima i opozicionim partijama, kako bi se ove reforme sprovele“, rekla je Hadžiju.

Prema njenim rečima, Venecijanska komisija je uočila mnoge probleme u pravosudnom sistemu, od nepoverenja, korupcije, dugotrajnih suđenja, nepotizma, pa čak i izbora glavnog tužioca.

Hadžiju je rekla i da je Venecijanska komisija dala zeleno svetlo za formalizaciju rada Državnog biroa za konfiskaciju imovine.

Kurti: Reforma pravosuđa nemoguća sa sadašnjim mehanizmima i akterima

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao je da će se odmah započeti sa sprovođenjem procesima provere i Biroa za konfiskaciju neopravdane imovine.

On je na konferenciji za novinare u subotu rekao da mišljenja Venecijanske komisije o ova dva pitanja pokazuju da su reforme koje je Vlada predložila u skladu sa politikom demokratskih država.

„Provera je neophodna kao i konfiskacija nezakonite imovine. Danas počinjemo sa sprovođenjem jednogodišnjeg rada MP u realizaciji ovih vitalnih procesa uz podršku Venecijanske komisije. Sve što se traži od Vlade biće poslato u Skupštinu u rekordnom roku, jer ne možemo više da čekamo reforme”, rekao je Kurti.

„Nakon usvajanja strategije za vladavinu prava, reforme tužilačkog sistema i planiranja što skorijeg formiranja privrednog suda, otvaramo put za dugo očekivanu proveru upotpunjenu Zakonom o birou za oduzimanje nezakonito stečene imovine“.

Kurti je rekao da sa sadašnjim mehanizmima i aktuelnim akterima reforma pravosuđa nije moguća.

„Svedoci smo učestalog blaćenja pravosuđa od samih sudija i tužilaca nepromišljenim postupcima i ponašanjem koje je korumpirano ili politički obojeno. Takvo pravosuđe ugrožava slobodu i osporava državnost, mi takvo pravosuđe ne želimo. Unutrašnja reforma pravosuđa pod uticajem sadašnjih mehanizama i aktera nije moguća. To potvrđuju i mišljenja Venecijanske komisije. Iako nema sumnje da izgrađeni mehanizmi imaju potencijal da obezbede nezavisnost, ne možemo to učiniti pod vođstvom sudija i tužilaca koji su pod sumnjom za neetičnost, profesionalizam i efikasnost“, rekao je Kurti.

„Preispitivanje i proveru veština čelnika sudske i tužilačke vlasti počinjemo spoljnim mehanizmima, nezavisno od bilo kakve intervencije.

KoSSev: Prištinska Koha javila je danas ranije da je Venecijanska komisija delimično dala zeleno svetlo na predlog Vlade Kosova za proveru u pravosudnom sistemu.

Ova Komisija je u predzavršnim mišljenjima, kako javlja Koha, preporučila zakonodavne izmene koje bi unapredile postojeći sistem provere pravosudnih službenika, posebno za prijavljivanje imovine i jačanje jedinica za proveru u okviru Sudskog i Tužilačkog saveta.

Provera, uz ustavne promene, kako navodi Komisija, može se uraditi samo za rukovodioce pravosudnog sistema – glavne tužioce i predsednike sudova.

Komisija je istakla da je reforma pravosuđa na Kosovu „zaista neophodna“, prenosi Koha.

Miftaraj: Predlog vlade pun nedostataka kojima se narušava pravna sigurnost,

U međuvremenu se oglasio Ehat Miftaraj sa Kosovskog instituta za pravosuđe.

Podsetio je da je Venecijanska komisija prosledila dva mišljenja – jedno za proces provere i drugo za Biro za konfiskaciju imovine.

„Zanimljivo je kako se ista dokumenta različito čitaju i shvataju u politici i pravnika. Provera da, ali ne prema potrebi. Ipak, dobar početak, a sada i zahtev da se tačku po tačku implementira u praksi prema preporukama u mišljenju. Izazov je ubediti međunarodne partnere i doći do političkog konsenzusa“, tvrdi Miftaraj.

Sa druge strane, kada je formiranje Biroa u pitanju, Miftaraj tvrdi da se predlog kosovske vlade ne poklapa sa mišljenjem Venecijske komisije.

„Vladin predlog ima krupne nedostatke kojima se narušava pravna sigurnost, narušava postojeći sistem, krše osnovna prava i slobode, smatra Venecijanska komisija“, tvrdi Miftaraj.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.