Hadžiju: Aljbin Kurti želi izbore u avgustu 2024.

Izvor: Ekonomia Online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

U političkom teatru Kosova odvija se novi čin pod vođstvom premijera Aljbina Kurtija, jer se krije šapat o vanrednim izborima u avgustu 2024. To smatra analitičar Baton Hadžiju (Haxhiu).

Prema njegovim rečima, ovo nije samo još jedan izborni ciklus.

„To je strateški potez u složenoj geopolitičkoj igri i narativ oblikovan unutrašnjom dinamikom i međunarodnim tokovima“, napisao je Hadžiju.

„Zamislite kosovsku dijasporu, rasutu po celom svetu, koja se vraća u svoju domovinu u srcu leta, a njihov uticaj nije samo u brojčanosti“.

Kurti je, prema Hadžijuu, svestan ove potencijalne izborne promene, igra na svoje karte u skladu sa ovom dinamikom dijaspore, potezom koji podvlači dubok jaz između njegove vizije izbora i želje međunarodne zajednice za stabilnošću i poštovanjem utvrđenih sporazuma.

„Onda je tu senka američkih izbora 2024. godine, globalnog događaja koji odjekuje hodnicima moći u Prištini.

Hadžiju ocenjuje da Kurtijeva vlada, izražavajući želju da konsoliduje vlast pre ovog međunarodnog događaja, izgleda pažljivo usklađuje kosovsko političko vreme sa globalnom dinamikom.

„Ova strategija, koja odražava srpske političke manevre, sugeriše prelazak sa dijaloga na nacionalističku agendu, potez koji je podigao obrve u diplomatskim krugovima“, kaže Hadžiju, prema kome je Kurtijev premijerski mandat bio praćen velikim izazovima i kritikama.

„Njegov pristup dijalogu, koji se često fokusira na strateške greške Kosova, izazvao je kritike zbog potcenjivanja jedinstva zemlje i neuvažavanja garancija koje nudi zapadna zajednica“.

Kaže da njegov otpor evropskom predlogu, uprkos njegovom potencijalu za mir i normalizaciju, oslikava portret lidera koji se bori sa nacionalističkim impulsima i složenim međunarodnim pejzažom.

„Optužbe za ‘politiku noja’, gde se izbegavaju ili negiraju realnosti, posebno međunarodne reakcije, dodatno komplikuju ovaj narativ.

Prema Hadžijuu, takav stav rizikuje da ometa napredak Kosova kao međunarodno priznate države i igra na ruku onima koji možda nameravaju da iskoriste ove slabosti.

Takođe, prema rečima Batona Hadžijua, Kurtijev stil vladanja, obeležen autokratskim i populističkim tendencijama, izazvao je zabrinutost zbog njegove posvećenosti demokratskim normama.

„Jednostrano delovanje njegove administracije i rešavanje etničkih tenzija na Kosovu pokazuju stil vlasti koji može dovesti do nestabilnosti i razdora“, rekao je, između ostalog, Hadžiju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.