Guri o odluci Predstavničkog doma SAD: Nisam zabrinut

Goran Radosavljević Guri

„Nisam zabrinut“, izjavio je Goran Radosavljević Guri za Radio Slobodna Evropa (RSE) povodom odluke Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, da po prvi put usvoji rezoluciju, kojom od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići – Ilija, Agrona i Mehmeta iz 1999. godine.

„I ranije su usvajali te rezolucije. Umoran sam od komentarisanja“, rekao je Radosavljević u nekoliko kratkih odgovora.

U toku dana se oglasilo i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije preko Tanjuga. Poručuju da oni vode istragu protiv NN lica zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Portparol tužilaštva Vasilije Seratlić precizirao je za Tanjug da je predmet u fazi istrage u kojem Tužilašto postupa tako što prikuplja dokaze i podatke koji su potrebni da bi se moglo odlučiti da li će se podići optužnica.

U odluci Predstavničkog doma, između ostalog, navodi se da Radosavljević koji je bio komandant policijske jedinice Žandarmerije u vreme kada su, kako se pretpostavlja, njeni pripadnici počinili zločin nad braćom Bitići, radi kao konsultant jedne firme u Beogradu, a takođe je i visoko pozicionirani član vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), čiji je predsednik ujedno i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Radosavljević za RSE, međutim, odbacuje medijske natpise i kaže da je samo član SNS, te da ne namerava da napusti tu partiju.

„Čist sam i nemam razloga da se plašim. Nikada se nisam plašio“, ponavlja Radosavljević.

Takođe, kaže da je spreman da se odazove na svaki poziv srpskog pravosuđa.

„Uvek sam spreman da se odazovem na poziv pravosudnih organa u Srbiji. Pravosudni organi rade svoj posao, FBI (Federalni istražni biro SAD) je radio svoj posao“, rekao je Radosavljević.

Predstavnički dom Kongresa SAD u punom sastavu, po prvi put je jednoglasno usvojio rezoluciju, kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići – Ilija, Agrona i Mehmeta.

U dokumentu se navodi da od napretka u rešavanju tog slučaja treba da zavisi razvitak odnosa Sjedinjenih Država i Srbije

Braća Mehmet, Agron i Ilija Bitići uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog, kako su tvrdile tadašnje vlasti Srbije, nelegalnog prelaska granice, da bi po odsluženju kazne bili pušteni iz zatvora, a potom ubijeni.

Njihova tela su otkrivena jula 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji na području baze koju je kontrolisala jedinica pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija. Tela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na potiljku.

Dvojica policajaca optuženih za pomaganje u ubistvu braće Bitići, Sreten Popović i Miloš Stojanović, su prema odluci odeljenja Višeg suda u Beogradu za ratne zločine, oslobođeni krivice. Sud je naveo da nema dokaza o njihovoj umešanosti u ubistva počinjena jula 1999. godine, prenosi Glas Amerike.

Haradinaj: Srbija da ne skriva činjenice i zločince

Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Ramuš Haradinaj, saopštio je da je usvajanje rezolucije dobra vest, ne samo za porodicu Bitići, već i za dokazivanje zločina srpskih vlasti počinjenih na Kosovu.

„Sakrivanje i negiranje ubistava Ilija, Agrona i Mehmeta, je dvostruki zločin počinjen nad porodicom Bitići, nad narodom Kosova, ali i celoj istoriji Albanaca, borbi za oslobođenje i požrtvovanju za slobodu“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

On je dodao da je rezolucija jasna poruka za državu Srbiju, da je „priznanje krivice i uspostavljanje pravde za počinitelje masakra i ubijanje Albanaca, jedini put ka miru i stabilnosti u regionu“.

Haradinaj je pozvao srpske vlasti da prihvate realnost i da „ne kriju činjenice i zločince, već da se od toga distanciraju i otvore put pravdi“.

Tači: Rezolucija ohrabrenje da Kosovo traži pravdu za žrtve

Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je usvajanje rezolucije u slučaju „Bitići“.

„To omogućava da se pitanje istisne na najviše nivoe SAD, ali takođe pokazuje da, kada je Kosovo u pitanju, Sjedinjene Države su jedno, bez partijskih razlika“, istakao je Tači u objavi na Fejsbuku.

Dodao je da je rezolucija ohrabrenje i za Kosovo da nastavi da traži pravdu za sve žrtve srpskog režima na Kosovu, a da će se i pravda za braću Bitići konačno uspostaviti.

Odlazeći ministar spoljnih poslova Kosova, Behdžet Pacoli, takođe je pozdravio usvajanje rezolucije. On je na Tviteru napisao da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, odgovoran za rukovođenje slučajem braće Bitići.

„Odgovorni moraju već jednom da budu izvedeni pred lice pravde“, napisao je Pacoli na Tviteru.

I kosovska ambasadorka u SAD-u, Vljora Čitaku, objavila je na Tviteru da je Kongres usvojio rezoluciju kojom „izražava nezadovoljstvo načinom na koji se Aleksandar Vučić bavi tim slučajem“.

Radio Slobodna Evropa

Pročitajte još:

Kongres SAD od Srbije rezolucijom zahteva da reši slučaj ubistva braće BitićiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.