Gradonačelnici sa severa Kosova traže reakciju

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Gradonačelnici sa severa Kosova pozvali su danas predstavnike EU da javno osude ideje o cepanju Srbije, izrazivši razočaranje zbog ćutanja diplomata o izjavi predsednika Skupštine opštine Bujanovac Jonuza Muslijua o otcepljenju Bujanovca I Preševa, po ugledu na Krim u Ukrajini.

Predsednik Skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliu, bivši poltički lider "Oslobodilačke Vojske Preševa, Međveđe i Bujanovca" izjavio je u utorak da ukoliko se ukrajinski region Krim pridruži Rusiji to isto pravo treba dati i opštinama Bujanovac i Preševo čije stanovništvo se 1992. na refendumu opedelilo za pripajanje Kosovu.

U saopštenju gradonačelnici opština Zvečan, Severna Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić navode da su tri dana strpljivo čekali da od predstavnika međunarodne zajednice čuju osudu takvih izjava. 

"Posebno smo razočarani ćutanjem predstavnika EU i diplomata okupljenih u diplomatsku grupu Prijatelji juga Srbije, koji retko propuste priliku da se oglase o svakom događaju u Preševu ili Bujanovcu, ali ovaj put ćute", stoji u saopštenju.

Gradonačelnici sa severa Kosova ističu da je politika duplih standarda i dovela do sukoba na Kosovu, te da nije moguće glasno braniti teritorijalni integritet Ukrajine a još glasnije ćutati kada se poziva na cepanje Srbije. 

Gradonačelnici su zahtevali od predstavnika EU i diplomata okupljenih u grupi “Prijatelji juga Srbije”, da odmah javno osude ideje o cepanju Srbije i zaštite njen teritorijalni integritet. 

Oni su istovremeno upozorili da ako se izjavama o cepanju Srbije ne stane na put, da može doći do nesagledivih posledica za ceo Balkan i da politika duplih standard mora prestati. 

"Ko ne osuđuje ideje o cepanju Srbije i ko je ćutao dok se govorilo o referendumu za otcepljenje, mora biti svestan da niko ne može znati gde će se sve referendum organizovati i ko će sve ostati bez dela teritorije", stoji u saopštenju gradonačelnika sa severa Kosova. 

Musliu, koji je tokom oružanih sukoba tokom 2001. i 2002. bio poltički lider "Oslobodilačke Vojske Preševa, Međveđe i Bujanovca" naveo je u utorak i da je region preševske doline izdvojen iz sastava Kosova tokom 1945. i 1946. godine.

Ministar za Kosovo u tehničkoj vladi Aleksandar Vulin osudio je takođe ovu izjavu rekavši da predstavlja pretnju teritorijalnom integritetu Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.