Građani o struji: Hoćemo da plaćamo, ali…

Elektrodistribucija na Severu Kosova već danima sprovodi restriktivna isključenja struje po trafozonama za neplatiše kojih, u poslednjih 15 godina, na Severu Kosova čini najveći broj domaćinstava. Iako se svi slažu da struja treba da se plaća, a neki podsećaju i da se mirno krenulo sa plaćanjem pre nekoliko godina,  kontekst u kojem je počela akcija naplate građani prepoznaju kao politički, a žale se na nedovoljnu pripremljenost Elektrokosmeta da ovakvu akciju sprovede posle 15 godina, uključujući tehničke nedostatke da domaćinstva nisu popisana, brojila zamenjena i izbaždarena, te da im nije jasno kako i koliko će platiti – pre svega da li će im stari dug do januara biti otpisan, odnosno zastareo, itd. Sa druge strane, radnici ove kompanije se na terenu suočavaju sa brojnim neprijatnostima i žale da im njihov svakodnevan posao osim neprijatnosti, nosi i rizike. Pitali smo građane Kosovske Mitrovice da li su već iskusili isključenja struje i da li su im instrukcije iz Distribucije jasne, ali i šta misle o svemu.

Na pitanje "da li su vam danas isključivali struju i šta mislite o tome?", jedan od ispitanika je jasno odgovorio:

"Jesu, i treba da se plaća i treba da se živi pošteno i treba da živimo kao sav normalan svet i da imamo normalnu struju."

Građani, ipak, različito odgovaraju o novoj akciji iz  Elektrodistribucije, a neki izražavaju i zabrinutost trenutnim razvojem situacije:

"Apsolutno nisu jasne instrukcije, ali ono što sam ja čuo je da građani Kosovske Mitrovica ne bi trebalo samostalno da rade na svoju ruku, već bi trebalo da se obrate stručnim licima u vezi isključivanjem i potpisivanjem bilo kakvog sporazuma u vezi toga, jer dug za električnu energiju zastareva u ovom slučaju nakon godinu, ili dve, to je moje mišljenje,"  izjavio je jedan mlađi sugrađanin.

Jedan sugrađanin je izjavio kako su mu jasne instrukcije EPS-a, ali je skrenuo pažnju na probleme podstanara koji su nasledili nagomilane dugove iz perioda kada nisu stanovali u stanovima u kojima su se dugovi nagomilali:

"Jasna mi jesu, ali trebaju prvo da zamene sva brojila da bi mogli da isključuju struju, na primer, ja u ovom stanu gde živim privatno – dugovanje je 160.000 dinara od ranije, a ja sam tu tek pola godine i ko će da namiri te dugove ukoliko meni isključe struju?“ zabrinuto je upitao na kraju.

Jedan od ispitanika, je pored nezadovoljstva zbog načina restrikcija, izjavio kako bi možda u ovoj situaciji pomogla modernizacija i osavremenjavanje sistema:

"Mislim da to nije u redu, ako se isključuje, treba da se isključuje svima, a ne samo povremene restrikcije tu i tamo," a što se tiče instrukcija EPS-a u vezi sa plaćanjem i isključivanjem, on je izjavio:

"Iskren da budem, nikakve instrukcije koje pošalju mi nisu jasne… da se to nekako modernizuje, osavremeni,"  rekao je on.

Bilo je komentara koji su se odnosili na redosled potraživanja i naplaćivanja dugovanja. Građani su nezadovoljni zbog, kako tvrde, selektivnog odnosa prema neplatišama:

"Ako pokušavaju da krenu sa naplaćivanjem struje, prvo bi trebalo da krenu sa državnim institucijama, pa onda sa ljudima koji imaju najveće dugove za struju, a to su vlasnici lokala i restorana, onda bi mogli da krenu sa naplaćivanjem običnim ljudima," izjavio je ovaj mladić.

Izveštač KoSSeva je na ulici zaustavio i jednog radnika Elektrodistribucije koji je bio voljan da odgovori na pitanje dok nije čuo da je u vezi sa naplatom struje, nakon čega se brzo udaljio.

U nastavku poslušajte TONSKU ANKETU sa ulica Severne Mitrovice:

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.