Gračanica: odlaganje smeća i dalje veliki problem

školsko dvorište Gračanica
Foto: RTK2

Nakon fotografija koje su gledaoci dostavili kanalu na srpskom RTK, na kojima se vidi velika količina otpada u školskom dvorištu u Gračanici, jasno je da je odlaganje smeća i dalje veliki problem na teritoriji ove opštine. 

Otpad u dvorištu OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici već nekoliko dana i te kako brine roditelje čija deca idu u ovu školu.

Meštani u dvorištima imaju po dve kante za smeće, od kojih jedna pripada Javno – komunalnom preduzeću „Komunalac“ koje posluje u sklopu Privremenog organa opštine Priština sa sedištem u Gračanici, a druga firmi „Pastrimi“ koju je angažovala opština Gračanica.

U Komunalnom, u neformalnom razgovoru objasnili su da su odlaganje smeća na Padalištu obustavili kada je inspekcija pri kosovskom Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja zatvorila ovu deponiju, proglasivši to mesto zaštićenom zonom. Pristup ostalim deponijama nemaju.

Iz firme „Pastrimi“ kažu da njihove službe odvoze samo smeće iz kanti i ono koje se nalazi u blizini kontejnera, kao i da imaju dobru saradnjom sa nadležnima u opštini Gračanica, ali da o stanju u školskom dvorištu nisu obavešteni.

„Našoj kompaniji menadžeri nisu prijavilii nikakvu žalbu ili opomenu da se taj otpad ukloni. Takođe ima i nelegalnih deponija za koje nije odgovorna kompanija „Pastrimi“ ali kada dobijemo obaveštenje od bilo koga, u ovom slučaju je u pitanju opština Gračanica, naravno da ćemo poslati ekipe da to i uklone“, rekla je za RTK2 portparol kompanije „Pastrimi“, Arbnore Ademi.

Iz opštine Gračanica ističu da je Komunalno preduzeće „Pastrimi“ od jula zaduženo za uklanjanje smeća u svim selima na teritoriji ove opštine.

„Ovaj ugovor je napravljen na osnovu zakona koji podrazumeva da opština može direktno da se obrati regionalnoj kompaniji i sklopi ugovor bez tendera, tako je i sklopljen ugovor sa „Pastrimijem“, naravno, u odnosu na tržišnu cenu, sa njima imamo ugovor do kraja godine. Ugovor je na snazi od 1. jula, i po tom ugovoru opština naplaćuje uslugu odnošenja smeća, kao i u ostalim opštinama, od 4 evra i 70 centi po kanti“, rekao je za naš program direktor Odeljenja javnih službi pri opštini Gračanica, Vladica Trajković.

Bilo kako bilo, meštani su nezadovoljni. Mnogi o problemu nisu hteli da govore pred kamerom, dok su oni smeliji bili ogorčeni.

„Ja sam lično odbio kantu jer je skupa. Za naše uslove i naša primanja to je preterano skupo. U Srbiji po 200 do 300 dinara, a ovde 5 evra“, rekao je meštanin Donje Gušterice.

„Iskreno nisam. Kad ovako čovek baci pogled ima dosta smeća svuda okolo. Mislim da je na Kosovu svuda veliki problem, ali mogu slobodno da kažem da je to i nečija nekultura“, kaže Milomir Balević.

Smeće sa doskorašnje deponije na Padalištu je očišćeno, ali je nažalost, formirana divlja deponija na nasipu udaljenom svega stotinak metara od novog pravoslavnog groblja, što ukazuje da je problem i dalje prisutan.

RTK2

KoSSev: Podsetimo, problem zagađenosti je veliki problem u ovoj opštini. Meštani Lapljeg Sela su već godinama suočeni sa nepodnošljivim smradom iz reke Gračanke uzrokovanim fekalijama koje su se ulivale u reku. Na javnoj raspravi o Nacrtu budžeta za narednu godinu opštine Gračanica odlučeno je da će prioritet biti saniranje zagađenosti ove reke.“Naredne godine velika sredstva planiramo da uložimo u rešavanje problema zagađenosti reke Gračanke kroz Laplje Selo, što bi trebalo i građani ostalih mesta da razumeju“, izjavio je tada gradonačelnik opštine Gračanica, Srđan Popović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.