GODINA ZA NAMA: Zahuktale zajedničke aktivnosti Albanaca u regionu

U martu 2015. kosovska i albanska vlada održaće zajedničku sednicu – vest je koju su svi srpski mediji preneli krajem prošle nedelje. Međutim, biće to treća po redu zajednička sednica dve vlade. A ovoj vesti, u razmacima od par sati, jedan za drugim, prethodila su i tri važna susreta koji odslikavaju zahuktalu saradnju Albanaca u regionu u godini na izmaku, najavljujući intenzivan tempo i za 2015. Kosovski premijer, Isa Mustafa, sastao se 24. decembra sa predstavnicima privrednih komora iz Albanije, Makedonije i Crne Gore, ali i sa albanskim predsednicima opštine Bujanovac i Preševo. Zatim se, 25. decembra, oficir za vezu kosovske vlade u Beogradu, Valjdet Sadiku, u Bujanovcu sastao sa predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji, Jonuzom Muslijuom i predsednikom opštine Bujanovac. Konačno, 26. decembra, albanski premijer, Edi Rama, posetio je Prištinu kada se ponovo "rodila ideja" za još jednom zajedničkom sednicom kosovske i albanske vlade. “Raznovrsne aktivnosti” i saradnja između Kosova i Albanije realizovane su i tokom čitave 2014. Podsetimo, u septembru je otvoren zajednički konzulat Albanije i Kosova u Milanu, kada je najavljeno i otvaranje zajedničkih konzulata u Australiji. Ranije, u aprilu, kosovska i albanska vlada su održale zajedničku komemorativnu sednicu u Kukešu, povodom petnaestogodišnjice od rata na Kosovu i prihvatanja kosovskih izbeglica u Albaniji. Ovoj sednici je u januaru prethodila i prva zajednička sednica vlada Kosova i Albanije, ali i potpisivanje “Deklaracije o strateškom partnerstvu i saradnji”, na osnovu koje se i odvijaju ove aktivnosti.

Rama počasni građanin Srbice; Ljuštaku počasni građanin Vljore

Rama je sredinom 2013. na inicijativu gradonačelnika Srbice, člana Dreničke grupe, kojem se inače sudi za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, Samija Ljuštakua, proglašen počasnim građaninom Srbice. 

"Kakvo fantastično iznenađenje za mene: počasni građanin Srbice, sveto srce kosovskog oslobodilačkog rata gde je Adem Jašari herojski pao," napisao je tada Rama na svom Twitter nalogu, što su i preneli svi kosovski mediji. 

A na zvaničnoj Facebook stranici Ljuštakua dostupna je i fotografija, koja je postavljena novembra 2014, na kojoj se nalazi Edi Rama, koji uz osmeh grli Ljuštakua.

Godinu dana ranije, novembra 2012, Sami Ljuštaku proglašen je počasnim građaninom Vljore u Albaniji. 

Predsednik ove opštine, Špetim Đika, tada je objasnio da je sa Ljuštakuom razgovarao o unapređenju  albanskog nacionalnog pitanja. 

"Zajedno sa premijerom Republike Kosovo, Isom Mustafom, popili smo kafu jutros sa premijerom Republike Albanije, Edijem Ramom, sa kojim sam razgovarao o agendi evropskih integracija, ubrzanju ekonomskog rasta i povećanju prosperiteta u obe zemlje, regionalnoj saradnji i najnovijim političkim tokovima. Dogovoreno je da naredni sastanak dve vlade koji će se održati – bude krajem marta 2015. godine," napisao je zamenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova, Hašim Tači, na svom Facebook profilu, nakon "kafe" u Prištini sa albanskim premijerom Ramom.

Oficir za vezu kosovske Vlade u Bujanovcu o političkom rešenju za Albance u Preševskoj dolini

Dan ranije, oficir za vezu kosovske vlade u Beogradu, Valjdet Sadiku, sastao se u Bujanovcu sa predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji, Jonuzom Muslijuom, kako bi razgovarali o "načinima na koje Kosovo može pomoći unapređenju prava Albanaca u Bujanovcu i Preševu, u oblasti sporta, kulture i obrazovanja."

Međutim, kosovski zvaničnik i predstavnik srpskih institucija razgovarali su i o, kako je Musliju izjavio za Betu, "otvaranju puta" za nalaženje političkog rešenja za Albance u Preševskoj dolini:

”Sastanak je bio više posvećen upoznavanju i otvaranju dobrog puta za nalaženje političkog rešenja za Albance u Preševskoj dolini, ” kazao je Musliju.

Sadiku je imao i odvojen sastanak  sa predsednikom te opštine, Nagipom Arifijem.

Isa Mustafa na sastanku sa albanskim predstavnicima privrednih komora iz regiona naglasio svoju posvećenost poboljšanju uslova života Albanaca Preševske doline

Premijer Kosova Isa Mustafa se 24. decembra u Prištini sastao sa predstavnikom Kosovske poslovne alijanse, Agimom Šahinijem, predstavnikom Zajednice privrednih komora Albanije, Iljirom Žiljem, predstavnikom Saveta za poljoprivredu iz Albanije, Enverom Ferizijem, predstavnikom Privredne komore severozapadne Makedonije, Menderesom Kućijem, predstavnikom privrednika iz Bara, Jakupom Đeljiševskijem, predstavnikom Poslovnog kluba iz Ulcinja, Selatinom Đelošijem, kao i sa predsednikom opštine Bujanovac, Nagipom Arifijem i predsednikom opštine Preševo, Ragmijem Mustafom.

Na zajedničkom sastanku kosovski premijer je naglasio da je važno da se "identifikuju načini upravljanja problemima koji se pojavljuju među biznisima u tim oblastima" i to tako što će biti "olakšani propisima i zakonima." Mustafa je tom prilikom naglasio i svoju posvećenost poboljšanju uslova života Albanaca Preševske doline," saopšteno je tada iz kancelarije kosovskog premijera.

Sa druge strane, predstavnici Albanije su "podstakli premijera da sprovodi politiku jačanja proizvodnog sektora i poljoprivrede," dok su predstavnici Crne Gore i Makedonije "ocenili pozitivnom klimu saradnje između njihovih preduzeća sa Kosovom," a predstavnici Preševske doline su "pomenuli teškoće sa kojima se suočavaju preduzeća u tom regionu."

 


A tokom prethodne novembarske posete Srbiji, koja je, umesto da ostane upamćena po tome što je prvi put, posle 68 godina, premijer Albanije posetio Srbiju, u javnosti ostala zabeležena kao tzv. skandal Dron u kojem su Albanci videli svoju pobedu, a Srbi poniženje i uvredu – Rama je kratko posetio i Albance na jugu Srbije, gde je proglašen počasnim građaninom Preševa.
 
"Albanci u Preševskoj dolini moraju da imaju ista prava kao Srbi na severu Kosova. Mi smo za ujedinjenje svih teritorija, ali ne u 'veliku Albaniju,' nego u veliku Evropu. Došlo je vreme da se tako ujedinimo zauvek," rekao je tada u Preševu Edi Rama.
 
 
"Albanija će podržati to da rešavanje problema u Preševskoj dolini bude suštinsko pitanje na putu približavanja Srbije EU. Kao premijer Albanije imam ustavno pravo da se brinem o našem narodu, bez obzira na to da li živi u Srbiji, Crnoj Gori, ili na Kosovu… Ne smemo da dozvolimo da i buduća pokolenja žive u sukobima koja su obeležila proteklih stotinu godina," rekao je okupljenim građanima tada Rama koji su ga oduševljeno dočekali.
 
A na putu ka Albaniji Ramu je potom, po prelasku Končulja, na Kosovu dočekala grupa Albanaca koji su nosili zastavu sa mapom „Velike Albanije“. Bila je to preslikana karta sa prekinute utakmice u Beogradu. Kolona vozila visoke državne delegacije iz Albanije zaustavila se i albanski premijer izašao je da ih pozdravi.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.