GODINA ZA NAMA: "Građani Severnog Kosova su apsolutno bezbedni"

Mnogi građani Severnog Kosova će 2014. godinu zapamtiti po seriji velikih tragedija, nesreća i krivičnih dela neuobičajenog intenziteta, ali i prirode – za male sredine kakve su četiri severne opštine. U saobraćajnim nesrećama u ovoj godini stradalo je deset lica, od kojih četvoro u letošnjem sudaru čamaca na jezeru "Gazivode", a više je povređeno. Kao i u velikim gradovima, kao na filmu, dogodilo se i pet teških pljački, uključujući i pljačku banke i zlatare iz koje je odnešen nakit u vrednosti od oko 100.000 evra i na koju je pre toga bačena bomba, pa potom, drugi put, u blizini ovog objekta deaktivirana još jedna bomba. Zapaljeno je i nekoliko automobila. Osim saobraćajnih nesreća, najstrašnije je ipak bilo pet svirepih ubistva. A početkom godine došlo je i do integracije bivših pripadnika MUP-a u Kosovsku policiju i počela je sa radom regionalna direkcija Kosovske policije "Sever", kako je prethodno i predviđeno Briselskim sporazumom. O tome kakvi su rezultati policijskog rada, koliko je godina na izmaku bila turbulentna i za policiju i da li su građani na Severu Kosova bezbedni, razgovaramo sa prvim čovekom KP-a za Sever Kosova – šefom operative regionalne direkcije "Sever", Željkom Bojićem. Naš razgovor su povremeno prekidali njegovi najbliži saradnici, međusobno dogovarajući zadatke. Za par časova počinje proslava dočeka Nove 2015, koju prati proslavljanje Božića i pravoslavne Nove godine. Još više posla za 507 policajaca koliko čini ovu regionalnu direkciju.

 


Pred sam kraj smo 2014. i u ovoj godini se na Severu Kosova desila serija uznemirujućih događaja – nekoliko ubistava, uključujući i ono prošlog petka ispred dečjeg obdaništa i u neposrednoj blizini škole, ovde u Severnoj Mitrovici; potom, nekoliko teških pljački, serija saobraćajnih nesreća sa fatalnim ishodima…Je li to mnogo nesreća za jednu manju sredina kakva je Severno Kosovo i delite li mišljenje građana da u ranijim godinama nismo imali ovakvu situaciju?

Bezbednosna situacija je na zadovoljavajućem nivou. Naravno da nije savršena s obzirom na to da čak i u mnogo razvijenim društvima ovoga sveta – bezbednosna situacija nije na maksimalnom nivou. Ali mi kao regionalna direkcija policije, zajedno sa policijskim stanicama i svim policijskim službenicima, uz podršku i pomoć naših pretpostavljenih starešina iz glavne direkcije policije u Prištini, u svakom momentu dajemo maksimum kako bi bezbednosna situacija bila na najvećem mogućem nivou i kako bi se svi građani osećali bezbedno u svojim životnim aktivnostima. Želim da dodam još nešto – osećaj bezbednosti kod građana odnosi se i na bezbednost njihove imovine jer je poznato da je najveća stopa kriminaliteta vezana za imovinske delikte. A sama po sebi, bezbednost umnogome zavisi i od samih građana, dakle, ne samo od policije, jer su građani prvi stub stvaranja mirnog i bezbednog okruženja za sve.

Ipak, suočavali smo se sa serijama nesreća i tragedija…

Odgovoriću vam na to. Želeo bih pre toga da dodam nešto u čemu je policija takođe bila angažovana, a možda na prvi pogled nije bilo vidljivo. Od januara je održano 11 protesta u zoni odgovornosti regionalne direkcije policije – Mitrovica Sever. I ti protesti su zahtevali povećano angažovanje policijskih službenika. Da su policajci profesionalno uradili svoj posao govori podatak da prilikom održavanja tih protesta nije registrovan nijedan slučaj niti krivičnog dela, niti prekršaja. Sve to govori da su policajci profesionalno obavljali svoju dužnost. Pored toga, naši policajci su bili u 862 pratnje važnih i drugih ličnosti, pruženo je oko 500 asistencija opštinskim i drugim organizacijama.

Šta je sa ovim teškim krivičnim delima? Deluje li Vam neuobičajeno mnogo za ovako malu sredinu?

U ovoj godini registrovano je 108 slučajeva teških krivičnih dela kojima se bavila regionalna jedinica, govorim o delima ubistva, razbojništva, pljačke, silovanja itd…  Od tog broja, rasvetljeno je 86% svih slučajeva. To je podatak sa kojim zaista možemo da se ponosimo.

Da li je ova stopa niža, ili viša u odnosu na ostale delove Kosova i Metohije?

Ne, naprotiv, ona je niža i to jasno govore i statistički podaci.

U kom pravcu se odvija istraga u vezi sa ubistvom od prošlog petka koje se dogodilo ispred obdaništa?

Kompletna uviđajna ekipa je odmah izašla na lice mesta sa nadležnim tužiocem regionalne istražne jedinice i regionalnom forenzičkom jedinicom. Na licu mesta su pronađeni određeni predmeti koji mogu biti od velikog značaja za dalji tok istrage. Istraga je u fazi prikupljanja svih informacija. Regionalni istražitelji su obavili razgovore sa više lica i aktivno rade na rasvetljavanju tog slučaja.

Da li Vam je kao iskusnom policajcu neuobičajeno to da se ubistvo dogodilo u vreme kada roditelji uzimaju  decu iz obdaništa, i to na samoj ulici kojom i roditelji i deca prolaze i u kojoj se parkiraju vozila dok se deca uzimaju?

Neuobičajeno, da.

Počinilac nije uhvaćen?

Ne.

Ovo ubistvo je uznemirilo ne samo roditelje, već i školarce od prvog do četvrtog koji su bili u smeni kada se ubistvo dogodilo, kao i sve građane uopšte. Jeste li od tada razmatrali uvođenje dodatnih mera za povećanje bezbednosti dece? Takođe, neki od roditelja predlažu da se prostor između gornje strane dvorišta škole “Sveti Sava” i obdaništa zatvori za saobraćaj, makar u određeno vreme u toku dana, kada se deca uzimaju iz obdaništa, odnosno osnovci izlaze iz škole?

Imamo u vidu zabrinutost roditelja. Mi imamo naše sektorske policajce koji su zaduženi za svoje sektore i koji na osnovu prikupljenih informacija sa terena, dostavljaju saznanja regionalnoj direkciji i na osnovu toga, mi vršimo analize i preduzimamo preventivne mere, što će biti i u ovom slučaju. Dakle, oni su u stalnom kontaktu sa svim predstavnicima i lokalnih zajednica i predstavnicima Bošnjačke mahale, Tri solitera i Suvog Dola, tako da ćemo u narednom periodu imati u vidu i taj problem.

Pored ubistva prošle nedelje, u ovoj godini imali smo još četiri brutalna ubistva – sredinom septembra u Lešku, krajem avgusta u Žerovnici, pa krajem aprila opet u Mitrovici, početkom godine, takođe, opet u Severnoj Mitrovici, kada se dogodilo ubistvo kandidata za gradonačelnika. Ljudi komentarišu da se ovakvi slučajevi nisu događali ranije. Koji su motivi ovog i drugih ubistava? Ima li to veze sa specifičnošću situacije na Severu Kosova, ili ne?

Ovakvih pojava imate i u drugim regionima. Osim ubistva koje ste spomenuli da se dogodilo u januaru i za koje istragu sprovodi EULEX, a mi asistiramo i koje još uvek nije rasvetljeno, svi ostali slučajevi ubistava koje ste takođe spomenuli, rasvetljeni su. Izvršioci su procesuirani, i to je dalje u nadležnosti suda. Policija je u potpunosti profesionalno odradila svoj posao i rasvetlila te slučajeve. Dakle, dalja nadležnost je na tužilaštvu i sudstvu.

Imate li poverenja u sudstvo i kako komentarište dalji tok sudskog procesuiranja počinilaca?

To nije u mojoj nadležnosti i o tome ne mogu da pričam.

Godinu za nama obeležilie su i četiri teške krađe – pljačka banke u Zvečanu krajem jula, pre toga dva puta pljačkanje zlatare "Ana" u Severnoj Mitrovici, kladionice, benzinske pumpe u Sočanici? Jesu li počinioci poznati i uhvaćeni?

Ispraviću Vas. Imali smo pet slučajeva, i pljačku marketa u ulici Kralja Petra, i taj slučaj je rasvetljen, počinilac je uhapšen, lišen slobode, takođe procesuiran. I u slučaju pljačke benzinske pumpe u Sočanici, poznat je izvršilac. Takođe, kod pljačke banke u Zvečanu, izvršioci su brzom i efikasnom akcijom policije pronađeni, deo novca je pronađen, svi su oni procesuirani i sledi preduzimanje daljih zakonskih mera.

Svi slučajevi krađe su rasvetljeni?

Svi, osim pljačke zlatare ‘’Ana’’ i kladionice, dakle, tri slučaja su rešena, dok se na ova dva slučaja i dalje aktivno radi.

Godinu za nama su posebno obeležile i saobraćajne nesreće. Bilo ih je više sa fatalnim ishodom – od nesreće u martu, kada je stradao dvadesetjednogodišnji mladić, preko pogibije pet članova porodice Vučinić u aprilu, sredinom jula u sudaru motornih čamaca na jezeru "Gazivode" stradala su četvorica naših sugrađana, do nedavne nesreće u novembru, na samom ulazu u Mitrovicu, kada je takođe jedno lice izgubilo život, uključujući i više drugih saobraćajnih nesreća tokom čitave godine, zaključno sa tri teške saobraćajne nesreće krajem novembra i početkom decembra. Koji uzroci su u pitanju?

Regionalna jedinica drumskog saobraćaja završila je istragu svih tih slučajeva i prilikom istrage utvrđeno je da su uzroci ovih saobraćajnih nezgoda bili uglavnom neprilagođena brzina uslovima i stanju puta i vožnja pod dejstvom alkohola. Ja ovom prilikom želim posebno da apelujem na sve vozače da poštuju ograničenja brzine kretanja, da prilagode brzinu uslovima i stanju puta i da ne upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola, prvenstveno zbog svoje bezbednosti i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju. Uzimajući u obzir da smo pred samim novogodišnjim slavljem i božićnim praznicima, takođe, želim da kažem i to da će biti povećane kontrole saobraćajne jedinice policije i da će u slučaju nailaska na ovakve slučajeve, policajci biti veoma rigorozni, te da ćemo u najkraćem vremenskom roku preuzeti sve zakonske mere.

Zašto saobraćajne patrole nisu vidljive na ulicama Severnog Kosova, zašto nema radara, zašto nema kazni za nepropisno parkirana vozila i vozače koji vozilima upravljaju na nepropisan način, zašto građani imaju utisak da saobraćajna policija ne funkcioniše?

Regionalna jedinica drumskog saobraćaja zadužena je za regionalne i magistralne puteve, dakle ne za lokalne puteve i zbog toga je nema u gradu. Međutim, kao što i sami znate, u gradu nije rešeno pitanje parking prostora, tako da je policija i pored ovog problema vrlo aktivna kako bi se saobraćaj normalno odvijao. Pišu se kazne za nepropisno parkiranje i mogu, ukoliko želite da vam kažem i tačan broj koliko je takvih kazni napisano. Dok na regionalnim i magistralnim putevima svakodnevno, 24 sata, na putnom pravcu Mitrovica-Zubin Potok i Mitrovica-Lešak, postoji obavezno barem po jedna saobraćajna patrola koja vrši kontrolu brzine kretanja vozila radarom i proveru vožnje pod dejstvom alkohola.

A šta je potrebno da bi saobraćajna policija u samim opštinama, dakle u gradu, profunkcionisala?

To je naša organizaciona struktura unutar naše službe. Dakle, mi imamo policajce koji se brinu o bezbednosti saobraćaja. Verovatno ste primetili da je i u vreme odlaska i povratka sa odmora, povratka đaka iz škole, policijska patrola obavezno prisutna u blizini svake škole i da reguliše saobraćaj. To su operativni planovi koje mi sprovodimo tokom cele godine.

Pomenuli ste škole. Građani već godinama unazad upravo u blizini škola primećuju da se tu rastura i koristi droga, sama deca o tome pričaju. Istina je, doduše, i da je i  u drugim gradovima situacija slična. Šta ste uradili da se to u Severnoj Mitrovici spreči?

Postoji specijalizovana jedinica za narkotike i u 2014. godini registrovana su 22 slučaja i konfiskovano je oko 40 kilograma opojnih sredstava – marihuane, heroina i drugih opojnih sredstava. Mislim da je i to jedan vrlo dobar rezultat.

Pitam Vas ne samo kao policajca, već i kao roditelja, našeg sugrađanina – delite li utisak da se droga  manje-više slobodno rastura u gradu?

Aposlutno – ja pozivam sve građane da svaku takvu pojavu prijave na telefon 028 192 koji je 24 časa dostupan svakom građaninu. I ja upravo apelujem na građane da još više bude saradnje između građana i policije, da budu slobodni da u svakom trenutku bilo kakvo krivično delo prijave policiji.

Da li mislite da bi i sama policija trebalo da radi više na unapređivanju i poboljšanju komunikacije sa građanima?

Mi smo odredili policijske službenike koji su posebno određeni za saradnju sa zajednicama. Njihov zadatak je da budu u stalnom kontaktu sa svim zajednicama i sa svim njihovim predstavnicima. Pored toga, i vi kao novinar vrlo dobro znate da nakon svakog događaja koji se desi – ja sam uvek na raspolaganju 24 sata i znate da u najkraćem roku dobijete sve informacije u vezi sa bilo kakvim događajem koji se desi na terenu.

Kada biste morali da birate odgovor pod A, ili B, koji biste izabrali: a) Sever Kosova je mesto u kojem postoje sitniji dileri i uživaoci narkotika su pripadnici mlađe generacije; b) Sever Kosova je raskršće na putu  za veću trgovinu narkoticima? Možda i jedno i drugo?

To je tema za kolege iz specijalizovane jedinice za narkotike.

Mislite na jedinicu iz našeg regiona?

Da. Postoji regionalna specijalizovana jedinica za narkotike.

U prozapadnom delu javnosti godinama unazad je forsirana priča o Severu Kosova kao leglu kriminala. Doduše, ta priča je nekako nestala u poslednje dve tri godine.  Šta Vi mislite o tome?

Ta priča je išla, ali mislim da to nije baš tako.

U maju su bile aktuelne i vesti o hapšenju grupa emigranata i presecanju lanca trgovine ljudima. Da li je Severna Mitrovica, kada je trgovina ljudima u pitanju – samo tranzitna tačka, ili se i u njoj i uopšte na Severnom Kosovu – neko bavi  trgovinom ljudima?

Što se tiče emigranata, u nekoliko navrata, prilikom svojih redovnih policijskih aktivnosti, policijski službenici su uspeli da više puta preseku lanac krijumčarenja emigranata i tom prilikom je pronađeno oko 60 lica koja su htela da pređu preko naše teritorije u države takozvane treće zemlje Evropske unije. S tim u vezi, sva lica su nakon operativne obrade predata specijalizovanoj jedinici koja se bavi isključivo emigrantima i oni su uglavnom bili iz Sirije i bliskoistočnih zemalja.

Severno Kosovo je bilo samo tranzitna tačka?

Da i dalji rad sa tim licima preuzele su kolege iz specijalizovane jedinice za emigracije i u više navrata presečen je taj  lanac. Mislim da se vide jasni rezultati.

Koji su slučajevi teških krivičnih dela ostali nerasvetljeni, a da nisu poslednje  ubistvo i pljačke kladionice i zlatare?

To je mali broj slučaja, rekao sam vam da je registrovano 108 slučajeva a da je od toga 86% rasvetljeno i rešeno. Od tog broja oduzmite i videćete na koliko slučajeva se radi. Ja pored toga želim da kažem da je u ovoj godini specijalizovana jedinica za brzo reagovanje imala šest svojih operacija i tokom tih operacija je izvršen pretres na deset lokacija. Lišeno je slobode jedno lice po međunarodnoj, centralnoj, interpolovoj poternici, što jasno ukazuje, opet kažem, da policija vrlo profesionalno obavlja svoje zadatke.

Mislite na hapšenja Srba sa Severa?

Kakva hapšenja Srba?

Pa mislim na ono što se percipira u ovdašnjoj javnosti kao politička hapšenja, na primer, serija hapšenja građana iz Zubinog Potoka… Da li je KP policija sa Severa učestvovala u tim akcijama, doduše neki građani su se dobrovoljno predali, ili došli u sud?

O tome ne mogu da pričam, to nisu naša hapšenja. To nismo radili mi. Takođe, želim da kažem da se iz ovoga što sam vam već rekao, jasno vide konkretni rezultati našeg rada. Želim da naglasim da imamo veoma dobru komunikaciju i saradnju i sa pripadnicima EULEX-a i KFOR-a, i da je ta saradnja na vrlo visokom nivou. Svake nedelje održavamo naše zajedničke sastanke u našoj Regionalnoj direkciji policije i  kroz taj naš zajednički rad vide se jasni rezultati.

O integraciji 'mupovaca' u KP:

Godinu dana nakon integracije bivših pripadnika MUP-a u KP, kakvi su vam utisci?

Na osnovu Briselskog sporazuma integrisano je 283 bivših pripadnika MUP-a. Svi su oni integrisani u Kosovsku policiju. Oni su prošli obuku, svakodnevno se usaglašavaju u školi u Vučitrnu na raznim treninzima. Proces integracije je završen i svi su integrisani u Kosovsku policiju. Obavljaju svoje dužnosti i zadatke u skladu sa našim pravilima i procedurama u skladu sa zakonom.

Ipak, kruže glasine da postoji određeno neslaganje između, da ih nazovem – autentičnih pripadnika Kosovske policije, sa jedne strane, i bivših mupovaca sa druge? Štaviše, i na ulici se može čuti da se ta razlika vidi i u komunikaciji sa samim građanima, navodno su bivši mupovci ‘grublji’ ?

Ne, oni su apsolutno svi isti, svi imaju jasna pravila i procedure i znaju kako moraju da se ponašaju.

Da li vam je poznat slučaj 30 bivših policajaca srpskog  MUP-a sa Severa Kosova koji nisu integrisani u Kosovsku policiju, navodno iz političkih razloga, a zvanično zato što su im dokumenta za prijavu navodno izgubljena na putu do Prištine?

Nisam kompetentan o tome da govorim, taj odogovor biste morali da potražite u glavnoj direkciji.

Jesu li građani Severne Mitrovice – Severnog Kosova bezbedni?

Apsolutno, da, mi pružamo sve od sebe da u svakom trenutku svaki građanin bude maksimalno bezbedan. Za novogodišnje praznike takođe će biti povećan broj policijskih službenika koji će brinuti za bezbednost svakog građanina. Ovom prilikom želim da apelujem na sve građane da tokom proslave novogodišnjih praznika ne koriste vatreno oružje i pirotehnička sredstva, isključivo zbog njihove lične bezbednosti i bezbednosti svih ostalih građanja. Mi smo dobili instrukcije od naše glavne direkcije policije u Prištini i na osnovu tih instrukcija napravili smo naše operativne planove, obišli smo lokale u kojima će se slaviti Nova godina i otprilike raspolažemo brojem gostiju koji će biti u svakom lokalu. Na osnovu tih analiza sačinili smo operativne planove, tako da će biti povećan broj policijskih službenika za novogodišnje praznike.

Po čemu ćete u profesonalnom i ličnom smislu da pamtite 2014?

Uzimajući u obzir da je ovo nova regionalna direkcija policije, u protekloj godini mi ne samo da smo uspeli da formiramo regionalnu direkciju policije i prateće jedinice – kao što su regionalna saobraćajna jedinica, regionalna istražna jedinica, specijalna jedinica za brzo reagovanje – već smo pored toga uspeli da ostvarimo i odlične rezultate, tako da ću ovu godinu na profesionalnom planu pamtiti kao uspešnu.

Privatno?

Nemam ništa privatno, a ovom prilikom želim da čestitam Novu godinu svim našim građanima.

Toliko vremena provodite na poslu?

Da, i kada sam kući, sve vreme radim i na telefonu sam.

Šta policija očekuje u narednoj godini?

Još više zalaganja i još više truda i rada, sve u cilju još veće bezbednosti svih građana.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.