Glumci dečjeg pozorišta iz Subotice pred osnovcima u Gori

Foto: RTK2

“Bilo dvaput u jednom kraljevstvu” je lutkarska predstava rediteljke Divne Stojanov koju je pred učenicima osnovnih škola u Gori izveo glumac Dečjeg pozorišta iz Subotice, Uroš Mladenović. Radost i oduševljenje najmlađi nisu krili.

Sama predstava bila je veliko iznenađenje za učenike osnovnih škola “Nebojša Jerković”iz Dragaša sa sedištem u Ljubovištu, “22. decembar” iz Restelice, “5. oktobar“ iz Kruševa, “9 maj“ iz Rapče, “Zenuni“ iz Broda i “25 maj“iz Vraništa sa Gore.

Oni su sa velikom pažnjom pratili priču glumca Uroša i rado mu se pridružili kao učesnici predstave.

“Veoma mi se dopala predstava, zahvaljujem se glumcima koji su došli kod nas”, stidljivo je odgorio učenik trećeg razreda, Erhan.

Zajednička igra je zapravo i cilj lutkarske predstave “Bilo dvaput u jednom kraljevstvu” rediteljke Divne Stojanov.

“Tekst je napisala Divna Stojanov koji je središnji deo, radionicu sam radio ja, tako da je to zajednička režija. Predstavu smo sklopili od više elemenata sa željom da deca što više učestvuju, tako da je radioničarski deo u stvari glavna poenta predstave i drago mi je da su I ovde reagovali kao i svuda i da su učestvovali u pravljenju scene. Mislim da deca sve više žele da učestvuju u pozorištu i to im treba dozvoliti, treba im omogućiti, mislim da oni više nisu nemi posmatrači već da mogu da budu divni kreatori scena, pa zašto ne i predstave”, ističe glumac Uroš Mladenović.

Na zadovoljstvo glumačke ekipe, ali i predstavnika osnovnih škola u Gori, i vreme je poslužilo da se ova aktivnost održi u školskom dvorištu u Ljubovištu.

“Deca iz svih goranskih škola će biti u mogućnosti da osete pozorišnu atmosferu, da vide na koji način sve to funkcioniše. Iako smo na planini, iako smo u selu ipak smo dobili priliku da osetimo ono što deca u gradovima imaju. Prethodnih dana je i tmurno vreme bilo, danas kada smo dobili mogućnost da organizujemo predstavu ogrejalo nas je sunce”, kaže Ljajko Šejvat, direktor OŠ “Nebojša Jerković”.

“Oni su još mali, ali ako ih od sada stavimo na pravi put da znaju šta je pozorište, gluma, možda će neko da zavoli to, možda će kasnije da se opredeli za glumu kao profesiju. Po prvi put u naš kraj došli su glumci, oduševljeni smo. Pozivamo sve glumce da nam dođu kada se ukaže prilika”, rekao je Bean Kaljoši, učitelj OŠ “5. Oktobar”.

Nakon predstave goranski osnovci imali su priliku da prisustvuju i času lutkarstva. Glumice Marta i Imelda su detaljno objasnile osnove luktarske pozorišne umetnosti, od izrade različitih vrsta lutaka, animacije i pravilnog vođenja lutke na sceni, do osmišljavanja scenarija za lutkarsku predstavu.

“Kroz rad smo uvideli da lutka može da bude sve. Ovom prilikom pošto je naš glumac odigrao predstavu u kojoj su lutke bile rukavice i štrikaće igle, mi smo odlučili da zajedno sa ovom decom pravimo lutke od čarapica. Čarapice imaju svi kod kuće i sve zavisi od njihove mašte”, ističe glumica Marta Aroksalaši.

“Sve od dečje mašte zavisi kako će lutka ispasti. Da li će biti devojčica, dečak, mađioničar ili će imati drugu ulogu. Klincima je od malih nogu bitna lutka, kada dođe u pozorište navijaju za lutke, za uloge. Imam jasnu poruku za svu decu i njihove roditelje, sačuvajte detinjstvo, igrajte se”, rekla je glumica Imelda Vereš.

Izvođenje predstave u osnovnim školama u Gori organizovao je Dom kulture “Gračanica” u saradnji sa Dečijim pozorištem iz Subotice, a u okviru projekta „Pinokio i radost u svakoj školi u Gori“ koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja vlade Srbije.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.