Globalni indeks mira – Kosovo na 85. mestu, pretposlednje na nivou Evrope

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Institut za ekonomiju i mir (IEM) objavio je indeks najmirnijih zemalja sveta za 2020. godinu.

Prema ovom indeksu, mir je na globalnom nivou pogoršan tokom prethodne godine.

Ovogodišnji rezultati pokazuju da se nivo globalnog mira pogoršao, sa prosečnim rezultatom Kosova, u padu za 0,34 odsto, javlja Zeri.

Ovo je deveto pogoršanje mira u poslednjih dvanaest godina sa poboljšanjem 81 zemlje i 80 registrovanih pogoršanja tokom prošle godine.

Izveštaj otkriva da je u svetu u kojem su sukobi i krize koji su se pojavili u prethodnoj deceniji počeli da se ublažavaju, da bi ih, kao posledica pandemije kovida-19 zamenio novi talas napetosti i neizvesnosti.

Island je i dalje najmirnija zemlja na svetu, i to je mesto na kojem je još od 2008. Slede ga Novi Zeland, Austrija, Portugal i Danska koje su na vrhu indeksa.

Avganistan je drugu godinu za redom najnemirnija zemlja na svetu, a slede Sirija, Irak, Južni Sudan i Jemen.

Prema IEP-u, Kosovo se nalazi na 85. mestu na globalnom nivou, označavajući pogoršanje za šest mesta od prošle godine. Zajedno sa Kosovom su Peru, Bolivija i Kuba, izveštava Zeri.

Na nivou Evrope, Kosovo se nalazi na na pretposlednjem mestu – 35. a iza sebe ostavlja samo Tursku koja je na 36. mestu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.