Gazeta Express: Iza inicijative mini Šengena stoji Soros

Konferencija za štampu Tirana
FOTO: Tanjug/live

Prištinska Gazeta Express izveštava danas da, na osnovu uvida u dokumenta kosovskog Ministarstva spoljnih poslova o poreklu inicijative mini Šengen ili balkanski Šengen, stoji Fondacija za otvoreno društvo mađarskog milijardera Džordža Sorosa, a na osnovu ideje Viktorije Nuland, bivše zvaničnice američkog Stejt departmenta za Evropu i Evroaziju.

Kako navodi Gazeta Express, pregovori o ovoj inicijativi počeli su u septembru, a uprkos navodima premijera Albanije, Edija Rame, o tome da inicijativa uživa podršku SAD i EU, dokument u koji su imali uvid, dokazuje da Rama manipuliše tim informacijama, procena je ovog medija.

„Inicijativu ne podržavaju SAD i EU, već milijarder. Navodi se da SAD podržavaju ovu inicijativu samo načelno, budući da ona ohrabruje regionalnu saradnju, ali naglašavaju da ona mora uključiti sve. Čak i kada je Rama dao Vučiću priliku da inicijativu objasni Makronu u Parizu, Makron je upitao da li ona uključuje sve“, navodi se u Gazetinom tekstu.

Dokument MSP dalje navodi da ova inicijativa predstavlja opasnost za Kosovo jer predstavlja „priliku za Srbiju da se predstavi kao konstruktivni faktor u regionu iako ne ispunjava obaveze prema Kosovu“.

„Ako Kosovo ne reaguje na vreme, postoji rizik da će, uzajamno priznavanje, kao krajnji proizvod sporazuma između Kosova i Srbije, biti zamenjeno jednakim pristupom takvim platformama. To bi Srbiji omogućilo da napreduje u evropskim integracijama bez priznavanja Kosova“, navodi se u dokumentu, prenosi Gazeta Express.

Dodaju još i da albanski premijer, Edi Rama, obmanjuje javnost kada tvrdi da je Srbija prihvatila da ovu ideju sprovede bez uslovljavanja, jer kako ocenjuju, Srbija nikada ne bi prihvatila Kosovo kao državu, niti bi Kosovu bilo dozvoljeno da na tim sastancima istakne zastavu. Zato su odnosi Kosova i Albanije pogoršani.

U nastojanju da pospeši ovu inicijativu, Sorosev sin Aleksandar, posvetio se „šatl diplomatiji“ i obišao Beograd, Prištinu i Skoplje. Međutim, u ovim nastojanjima bio je neuspešan, budući da Kosovo nije prisustvovalo najnovijem u nizu sastanku u sklopu ove inicijative održanom u Tirani, ocenjuje Gazeta.

O „Mini Šengenu“

Od njenog predstavljanja u oktobru u Novom Sadu, inicijativa mini Šengena, balkanskog Šengena ili malog Šengena, kako je sve nazivana u medijima, naišla je na brojne kontroverze na Kosovu.

Zajedničku deklaraciju koja predviđa eliminisanje graničnih kontrola i ostalih barijera za lakše kretanje u regionu do 2021. godine, i koja bi istovremeno omogućila i građanima da putuju u regionu samo uz ličnu kartu, kao i da se zaposle bilo gde ukoliko imaju potvrdu o svojim kvalifikacijama, za sada su potpisali samo inicijatori – Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

I drugom sastanku u sklopu ove inicijative, održanom na Ohridu prošlog meseca, pridružili su se i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić i ministarka ekonomije Crne Gore, Dragica Sekulić, mada zvaničan stav o pridruživanju ili nepridruživanju ovoj inicijativi, ove dve zemlje do sada nisu iznele.

Međutim, nakon najnovijeg, trećeg sastanka u okviru ove inicijative organizovanom prošle nedelje u Tirani, predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, najavio je da će Podgorica biti domaćin sledećeg okupljanja.

Na Kosovu je situacija, međutim, znatno drugačija. Pored toga što Kosovo nije bilo predstavljeno ni na jednom od sastanka, od kosovskih zvaničnika redovno stižu kritike i na račun same inicijative, ali i na račun inicijatora, koji, kako tvrde, Kosovo ni ne pozivaju. Kosovski zvaničnici su najkritičniji prema Albaniji od koje traže da ima odnos prema Srbiji kakav trenutno ima i Kosovo, dok samu inicijativu vide kao nastojanje Srbije da stvori novu Jugoslaviju.

S druge strane, inicijatori inicijative, a posebno premijer Albanije Edi Rama, kao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, više puta su naglašavali da su Kosovu otvorena vrata ove inicijative, dok su od međunarodnih predstavnika stizale poruke da takva inicijativa ne bi bila kompletna bez Kosova.

Da za Kosovo ima mesta na „stolu mini-Šengena“, nedavno je u intervjuu za KoSSev tvrdio i ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet (Philip Kosnett), koji je izrazio i nadu da će se nova vlada pridružiti inicijativi.

Na poslednjem sastanku u Tirani, saopšteno je i da je EU spremna da dodeli 1,2 milijarde evra sledeće godine zemljama regiona u funkciji implementacije sporazuma.

Povezani članci:

Samit u Tirani: Inkluzija

Lideri Zapadnog Balkana posetili Drač, nastavljen sastanak o „mini Šengenu“, ali i protest LVV

Danas: Đukanović ide u Tiranu, ali ne želi Mini Šengen; otpor i iz Prištine, protest Samoopredeljenja

Vučić u Tirani: Krajem januara u Beogradu istorijski sastanak mini Šengena

Vučić u Tirani na sastanku sa Ramom i Zaevom, Samoopredeljenje protestuje

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.