FOTO PRIČA: Uklonjen asfaltni sloj sa Ibarskog mosta, sa Severa postavljena metalna ograda

U nedelju su počeli radovi na rekonstrukciji glavnog mosta na Ibru. Tokom prvih radova, kada su sa severne polovine mosta uklonjene osušene tuje, betonske žardinjere i zemlja – ostaci nekadašnjeg tzv. parka mira koji su Srbi pre dve godine postavili, limena ograda nije uklanjana sa severne strane, pa se ovi radovi odatle nisu videli, za razliku od južne sa koje je lim odmah uklonjen. Limenu ogradu prošle godine na jesen postavila je EU, pripremajući se tada za rekonstrukciju mosta. Radovi su sada počeli i na severnoj strani mosta, sa limenom ogradom u pozadini koja i dalje stoji. Jutros je sa severne strane, na desetak metara od samog mosta, postavljena i metalna žica za obezbeđivanje radova, te se radovi sada izvode između ove dve ograde.

Metalna žica postavljena je uz glavnu ulicu koja vodi od Tri solitera ka Bošnjačkoj mahali, u širini samog mosta. Metalnom žicom ograđen je polomljen i travom urastao asfalt koji se nalazio nedaleko od mosta. Asfalt je polomljen prilikom prvobitnog pokušaja da se u ovom delu izgradi Trg cara Lazara pretprošle godine.

Posle uklanjanja ostataka parka mira, ovih dana uklonjen je i asfaltni sloj u dužini celog mosta, iz pravca juga ka Severu.

Na mostu i oko mosta, mirno je. Za razliku od juče, kada se u ranim jutarnjim časovima, na glavnom Ibarskom mostu mogao videti samo jedan radnik i jedan bager, danas je situaciju drugačija – sa više radnika na mostu. U blizini mosta su, kao i do sada, stacionirane jedinice KFOR-a i Kosovske policije.

Pešaci i dalje prelaze most. Most je sve vreme od postavljanja limene ograde prošle godine, kada je prvobitno najavljena revitalizacija, odnosno rekonstrukcija mosta, bio otvoren za pešake.

Radovi na takozvanoj "revitalizaciji" mosta počeli su u nedelju, a nakon nedavno postignutog dogovora između Beogarda i Prištine. Most će, prema najavama, u potpunosti biti otvoren 20 januara, prvo za pešake, a potom i za saobraćaj. Dosadašnja glavna mitrovička ulica Kralja Petra I će, takođe prema najava, pretvorena u pešačku zonu. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.