Formule i brojevi za novu Vladu Kosova!

Izvor: Bošnja.ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Politički lider opozicionog bloka LDK, AAK i NISMA su imali sastanak da bi kordinisali smernice sve do stvaranja nove Vlade od strane opozicije.
 
Iako još uvijek nismo dobili interpretaciju Ustavnog Suda o ovom koraku, ovaj blok je razmatrao i listu od 9 zahtjeva pokreta „Samoopredjeljenje“, koji će biti uslov da ovaj pokret podrži Vladu opozicionog bloka.
 
Između ostalog, pokret „Samoopredjeljenje“ je zatražio da nova Vlada izgradi drugi stav prema dijalogu sa Beogradom.
Lider LDK-a Isa Mustafa, lider AAK-a Ramush Haradniaj i lider „Nisme“ Fatmir Limaj su nakon sastanka izjavili da će i dalje nastaviti sa konsultacijama i u narednim danima.
 
Nesumnjivo je da se nastavljaju napori opozicije za stvaranje Vlade, analitičari sa druge strane vide velike izazove do formiranja takve Vlade.
 
Analitičar Imer Muškolaj predviđa kao veliki izazov biranje predsjednika Skupštine, prije no što pitanje dođe do formiranja nove Vlade.
 
Prema dogovoru LDK, AAK, Nisma mjesto predsjednika Skupštine pripada LDK-u to jest njegovom predsjedniku Isi Mustafi.
Sve u svemu, kod biranja predsjednika Skupštine Mushkolaj smatra da će biti velikih problema jer nam zakonski akti nalažu da to mjesto pripada partiji koja ima većinu u parlamentu.
 
Publicista i analitičar Belul Bećaj kaže da je spremnost tri lidera opozicije da formiraju Vladu dovela nekoliko vrlo loših elemenata, jer ovi lideri prije no što ujedine stavove su se dogovorili o preuzimanju vlasti.
 
„Blok koji smatra da ima većinu može biti taj koji će formirati Vladu, realno će i ovaj blok imati velikih problema zbog određenih interesa i zbog ne ujednačenih stavova i programa“, kaže Bećaj.
 
Prema navodima Belula Beqaja, za građane Kosova nije bitno da li će netko srušiti ili želi srušiti Hašima Tačija i PDK, za građane Kosova je najvažniji razvoj zemlje.
 
„Nije bitno to što su ujedinjeni za rušenje sa vlasti Hašima Tačija. Možda bi to i trebali poduzeti kao prvi korak ali praćen aktivnostima, programom i angažmanima koji će dati odgovore građanima o ekonomiji, politici, socijalnom pitanju, pravnim stvarima…“, kaže Bećaj.
 
I pored spremnosti koje imaju, blok opozicionih partija LDK, AAK, Nisma ima samo 47 poslanika i bili bi zavisni od podrške pokreta „Samoopredjeljenje“ koja ima 16 poslanika u Skupštini.
 
Pokret „Samoopredjeljenje“ je da bi podržalo Vladu opozicije je zatražio ispunjavanje devet uslova.
 
Vlada Kosova se može formirati sa najmanje 61 poslanik, međutim da bi bila funkcionalna trebala bi imati mnogo veću podršku.
Na osnovu izjava od lidera LDK-a, AAK-a i Nisme u narednim danima će biti organizovan sastanak sa predsjednikom pokreta „Samoopredeljenje“ Aljbinom Kurtijem.
 
Takođe će imati sastanke i sa predstanicima manjinskih zajednica koje bi prema Ustavu trebale biti dio Vlade, bez obzira koji blok vodi Vladu.
 
Sa druge strane je PDK i premijer Hashim Thaçi naveo da će korake za formiranje Vlade početi nakon verifikacije konačnih rezultata.
Centralna Izborna Komisija je u četvrtak objavila konačne rezultate koje će biti verifikovani nakon roka za žalbe.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.