Figaro: Bernard Kušner svedok protiv Hašima Tačija?

Bernard Kušner bi mogao biti potencijalni svedok protiv Hašima Tačija, koji će verovatno biti optužen u Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu, piše francuski Figaro. Ovaj članak je izašao nakon što je, takođe francuska agencija – AFP, javila da bi Hašim Tači do kraja godine mogao da bude među onima koji će biti optuženi pred Specijalnim sudom za zločine OVK, pozivajući se na neimenovanog zapadnog diplomatu. Ovu vest danas prenose i kosovski elektronski mediji.

"Izabran 26. februara od strane kosovskog parlamenta, Hašim Tači, 47, direktno zavisi ove godine od uspostavljanja Specijalnog suda u Hagu (Holandija), odgovoran za zločine koje su na Kosovu počinili albanski gerilci, a koji je bio jedan od komandanata, pod ratnim nadimkom 'zmija'," navodi Figaro.

Prema francuskom dnevniku, veruje se da je Tači upravljao trgovinom organima od oko 500 Srba i Roma, koji su držani u zatvorima kojima je rukovodila "albanska gerila". Prema svedočenjima koja su prikupljena tokom misije specijalnog izvestilaca Saveta Evrope za istragu trgovine organima – Dika Martija, zarobljenici su odvođeni u susednu Albaniju, gde su im organi vađeni i prodavani stranim klinikama. Ovaj izveštaj takođe sumira egzekucije i kidnapovanja koja uključuju i Tačijeve protivnike.

I druge optužbe postoje protiv Tačija, navodi dalje Figaro.

"Krajem 2010, bivši šef UNMIK policije, kanadski kapetan Stu Kelok, u intervjuu za srpsku nacionalnu televiziju, rekao je da postoje glasine o Hašimu Tačiju, ali da je on u to vreme imao imunitet: Bilo je savršeno jasno da je Tači izabran i da nikada neće biti optužen za krivična dela. Ipak, imao je direktan uticaj na prikupljanje poreza, trgovinu drogom, ženama, oružja i krijumčarenjem svake vrste," naveo je on. Kelok je bio šef policije UNMIK-a od 2000. do 2012.

A 2013., bivši član Kosovske obaveštajne službe, Nazim Blaca, osuđen je na četiri godine zatvora nakon što je priznao ubistva više protivnika, i to u ime Demokratske partije Kosova, podsetio je dalje Figaro.

Ipak, novoizabrani kosovski predsednik Hašim Tači rekao je prethodno u intervjuu za AFP da "nema šta da krije". Dodao je da je "borba Kosova i OVK bila pravedna i čista. Niko ne može da preradi istoriju". On tvrdi da će u potpunosti sarađivati sa tribunalom.

Kušner optuživan da je držao oči zatvorene za zločine OVK?

Figaro napominje da su bivšeg šefa UNMIK-a Bernarda Kušnera često optuživali da je držao "oči zatvorene" za zločine koje je počinila OVK. Kušner je bio na poziciji prvog čoveka UNMIK-a u ključnim godinama nakon bombardovanja – od 1999. do 2001., kada se desio i progon srpskog stanovništva iz južnih delova Kosova i Metohije, uključujući i brojne zločine koji su do danas ostali nerasvetljeni.

U delu srpske javnosti ostaće zapamćena njegova izjava nakon zločina u Starom Grackom o "razumljivoj osveti" kosovskih Albanaca, što je potvrđeno i u izveštaju Human Rights Watch-a iz avgusta 1999. "Savezna Republika Jugoslavia: Zlostavljanje Srba i Roma u Novom Kosovu" . Upravo bi ovaj zločin mogao da bude prvi slučaj koji će se procesuirati u Specijalnom sudu.

Bivši komandant policije UNMIK-a Stu Kelok ne isključuje mogućnost da je Kušner imao informacije o organizovanom kriminalu na Kosovu:

"Ne mogu da kažem da je Kušner znao za trgovinu organima, ali nije nemoguće da je možda imao informacije o organizovanom kriminalu na Kosovu. Komesar policije je redovno informisan, a mediji su mu postavljali mnoga pitanja o tome," rekao je ovaj bivši komandir. 

Figaro podseća i na pitanje srpskog novinara Budimira Ničića Kušneru o trgovini organima i njegovu sada već čuvenu izjavu – "Da li ja imam mozak da prodajem organe. Ljudi koji to kažu su ubice i idioti," uz objavljivanje video snimka. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.