Fake News Tragač dodelio nagrade za širenje lažnih vesti – Alo „pobedio“

Foto: Pixabay

Portal Fake News Tragač dodelio je nagrade Zlatni, Srebrni i Bronzani Pinokio medijima koji su tokom prethodnih godinu dana najčešće širili lažne i manipulativne vesti.

„Naš tim je istražio 198 manipulativnih sadržaja, najviše do sada, a 23 odsto tih sadržaja moglo se pronaći u štampanom ili onlajn izdanju Alo, čime je taj medij po drugi put zaslužio Zlatnog Pinokija“, saopšteno je iz tog portala.

Na drugom mestu je Informer, koji je iz korpusa dokazanih dezinformacija kreirao ili preneo 19 odsto sadržaja, a na trećem je Srbija danas, sa učešćem od 16 odsto, naveo je portal Fejk Njuz Tragač.

Nagrade su dodeljene povodom tri godine rada portala, a Fejk Njuz Tragač najavio je da će nagrađenima poslati plakete i statue Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog Pinokija „uz napomenu da drveni lutak sklon laganju ima priliku i da se popravi“.

„U tom svetlu, nadamo se da će se mediji naredne, 2021. godine, svim silama truditi da ovu nagradu ne dobiju“, navodi se u saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.