Express: Kosovo želi novi nacrt sporazuma o ZSO

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog) 

Šef kosovske delegacije u tehničkim pregovorima sa Srbijom, Avni Arifi, izjavio je za list Zeri da će se na sledećem sastanku, koji će se održati u Briselu sledeće nedelje, razgovarati sa beogradskim timom o Asocijaciji opština sa srpskom većinom. Prema njegovim rečima, Asocijacija bi trebalo da se uspostavi na osnovu odluke Ustavnog suda Kosova, što podrazumeva izmenu postojećeg dogovora.

Delegacije Kosova i Srbije sastaće se sledeće nedelje u Briselu, kada se očekuje da razgovaraju o Asocijaciji opština sa većinskim srpskim stanovništvom i drugim sporazumima koji su postignuti tokom dijaloga koji olakšava EU, a koji se ne primenjuju, uključujući i Sporazum o slobodi kretanja, Sporazum o energetici i druge.

Kosovski glavni pregovarač, Avni Arifi, izjavio je za list "Zeri" da je stav Kosova o uspostavljanju Asocijacije jasan i da bi trebalo da bude uspostavljena na osnovu odluke Ustavnog suda Kosova, implicirajući da će se izraditi nova verzija sporazuma. Ustavni sud Kosova odlučio je da delovi sporazuma krše Ustav.

Maja Kocijančič, portparolka šefice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini, koja olakšava dijalog na visokom nivou između Kosova i Srbije, najavila je da će se naredni sastanak tehničkih timova Kosova i Srbije održati 26. februara u Briselu. Ona je potvrdila da će glavne teme novog sastanka biti implementacija do sada postignutih sporazuma.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.