Evropska komisija: Slaba efikasnost Specijalnog tužilaštva na Kosovu

Izvor: Koha (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Četiri stručnjaka Evropske komisije boravili su na Kosovu prošlog novembra kako bi procenili rad Tužilaštva i sudova u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Izveštaj sačinjen dan ranije do čijeg je primerka došao list Koha, ukazuje na veliku stagnaciju, posebno u kosovskom tužilaštvu.

Stručni izveštaj Evropske komisije naglašava probleme u policiji i tužilaštvu u odgovarajućem krivičnom gonjenju i istrazi slučajeva korupcije i organizovanog kriminala. Posebna kritika stavljena je na Specijalno tužilaštvo.

Oni su doveli u pitanje kvalitet podignutih optužnica, način na koji tužioci postupaju na sudovima, nedostatak dokaza u optužnicama, sumnje da li specijalni tužioci znaju kako da sprovedu složenu istragu, nedostatak specijalizovanih tužioca, neobuhvatanje u istrazi „glava“ kriminalnih organizacija itd.

Ovaj izveštaj, koji su sačinili četiri stručnjaka, pojasnio je da je samo jedan od tužilaca sa kojim su razgovarali na Kosovu razumeo zakone o zapleni i oduzimanju ilegalne imovine.

Izveštaj takođe ukazuje na slabo pojavljivanje tužioca na suđenjima što je prema proceni eksperata, dovelo do toga da se puno optuženih visokog profila oslobode od strane sudova.

Specijalno tužilaštvo nije želelo da komentariše izveštaj.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.