Evroposlanici nezadovoljni radom Varheljija, traže istragu Evropske komisije

Oliver Varhelji
FOTO

Evropski parlament je u utorak uveče završio debatu o rezoluciji o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU (ZSBP), koja bi trebalo da bude usvojena u sredu. Pored zahteva da Srbija uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom Unije, u tekstu rezolucija se izražava i zabrinutost zbog rada komesara za proširenje Olivera Varheljija i sumnje da potkopava ulogu demokratskih reformi u zemljama kandidatima, objavio je Blic.

U delu teksta rezolucije, koji se odnosi na Srbiju, navodi se da Beograd mora da se uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom (ZSBP) Unije i ističe da bi nova pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU.

Blic piše da se u tekstu rezolucije, čiji je autor predsednik komiteta za spoljne poslove EP, Nemac David Mekalister, izražava zabrinutost zbog rada komesara za proširenje Olivera Varheljija i “navoda da komesar za susedstvo i proširenje namerno nastoji da zaobiđe i potkopa ulogu demokratskih reformi i reformi vladavine prava u zemljama koje hoće da se pridruže Uniji“.

Zbog toga se apeluje na Evropsku komisiju „da pokrene nezavisnu i nepristrasnu istragu o tome da li postupanje i politika koju zagovara komesar za susedstvo i proširenje predstavlja kršenje Kodeksa ponašanja članova Evropske komisije i njegovih obaveza“.

„Tokom rasprave o rezoluciji rečeno je da je potrebno istaći da EU mora da pojača verodostojnost procesa proširenja na način da se očuva njegova utemeljenost na zaslugama, između ostalog u pogledu demokratije, osnovnih prava i vladavine prava u okviru poglavlja 23. i 24. u revidiranoj metodologiji proširenja, izbegavajući pritom politizaciju procesa proširenja zbog bilateralnih sporova“, prenosi Blic.

EP poziva države članice da određene odluke u pitanjima ZSBP, bez vojnih implikacija, donose kvalifikovanom većinom, „posebno ako se one odnose na sankcije i ljudska prava“.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.