Evolucija KBS: NATO nema komentar, UN podseća na rezoluciju 1244, SAD podržava

Izvor: (tekst na engleskom originalno preuzet sa UNMIK-ovog monitoringa medija) Koha
 
Pre nego da se promeni mandat i misija Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), one mogu da evoluiraju dok NATO preferira da sačeka ponovnu procenu Severnoatlantskog saveta u vezi sa nivoom svog angažovanja u izgradnji Oružanih snaga Kosova (KAF).
 
U međuvremenu, UN-e su takođe obaveštene da je KBS transformisan u KAF, iako ovo nije promenilo stav UN-a. Zvaničnici ove organizacije nisu ni demantovali, ni potvrdili da li je osnivanje KAF-a protiv Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN-a. Oni su samo podsetili da ova rezolucija ostaje na snazi. "Obavešteni smo o odluci Vlade Kosova da se KBS-e transformišu u KAF. Mi takođe podsećamo da prema Rezoluciji 1244 mandat za sigurno i bezbedno okruženje na Kosovu nastavlja da bude u nadležnosti KFOR-a", rekao je za Koha Ditore, zamenik portparola generalnog sekretara UN-a, Farhan Hak.
 
Odluka Vlade Kosova da osnuje KAF je razbesnela zvaničnike Beograda i kosovske Srbe. Novoizabrani gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, rekao je da je osnivanje vojske Kosova otvorena pretnja za region i za Srbe koji žive na Kosovu. Vlasti u Beogradu takođe ne mogu da se pomire sa tim da Kosovo ima svoju vojsku. Ministar Vlade Srbije bez portfelja koji je odgovoran za Kosovo, Aleksandar Vulin, izjavio je da je Vlada Srbije zatražila hitnu sednicu Savetu bezbednosti UN o uspostavljanju KAF.
 
Do sada, samo je Ambasada SAD na Kosovu dala izjavu o odluci Vlade Kosova. Pozdravili su uspešan završetak pregleda strateškog sektora bezbednosti na Kosovu. "Izdavanjem ovog izveštaja, Kosovo je napravilo dalje korake napred u preduzimanju planiranih odgovornosti za bezbednost svih svojih građana, u skladu sa svojim suverenitetom. SAD smatra da revizija pruža potrebne i realne preporuke, što može dovesti do dugoročnog razvoja sektora bezbednosti Kosova."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.