EULEX se ne smatra nadležnim za upad ROSU u srpski sud u Štrpcu

Irina Gudeljević: EULEX nije umešan u jutrošnje događaje. Na pitanje da prokomentariše raniju izjavu predsednika Višeg suda, Nikole Kabašića, da je EULEX odgovoran za rad srpskih sudova na Kosovu po Briselskom sporazumu, Gudeljevićeva više puta ponovila da sva pitanja u vezi sa Briselskim sporazumom treba uputiti stranama u dijalogu – Beogradu, Prištini, Briselu.

Nakon izjave predsednika Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici, Nikole Kabašića, o nadležnosti EULEX-a za rad srpskih sudova na Kosovu, dogovorenih Briselskim sporazumom, a povodom jutrošnje akcije pripadnika ROSU, koji su po nalogu kosovskog Osnovnog suda u Uroševcu zaplenili deo arhiva i izvršili pretres prostorija srpskog suda u Štrpcu, KoSSev portal  je zatražio komentar EULEX-a o jutrošnjim dešavanjima i nadležnostima EULEX-a.

U izjavi za naš portal, portparolka EULEX-a, Irina Gudeljević rekla je da EULEX "nije umešan" u jutrošnje događaje.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici, Nikole Kabašića, u čijoj je nadležnosti i Osnovni sud u Štrpcu,  da je EULEX "bio dužan da zaštiti srpske sudove, i to na osnovu sporazuma i razgovora iz Brisela, s obzirom na činjenicu da u prethodnih šest meseci Euleks vrši monitoring rada srpskih sudova na Kosovu", portparolka je odgovorila da "sva pitanja u vezi sa dijalogom treba da budu upućena stranama koje su uključene u dijalog, dakle Beogradu, Prištini ili Briselu".

"EULEX-ova uloga je samo implementacija već postignutih dogovora između pomenutih strana," dodala je ona.

Na pitanje da li je onda u tom slučaju jutrošnja akcija ROSU u saglasnosti sa implementacijom postignutog dogovora, Gudeljević je ponovila da za sva pitanja u vezi sa implementacijom Briselskog dogovora kontaktiramo strane uključene u dijalog.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.