EULEX i NVO „Keep it green“ zasadili 3,200 sadnica bora u Obiliću

FOTO: EULEX

Danas, na Dan planete Zemlje Misija EU za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) i NVO „Keep it Green“ zajedno su zasadili oko 3,200 sadnica bora u zabranjenoj zoni elektrane A u Obiliću, kako bi pomogli u borbi protiv zagađenja na Kosovu i delimično smanjili ugljenični otisak Misije.

Ova inicijativa okupila je šefa EULEX-a Larsa Gunara Vigemarka (Lars Gunnar Wigemark), ministra za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Ljiburna Aljiua (Liburn Aliu), vd generalnog direktora Kosovske agencije za šumarstvo, Bekima Hodžu (Hoxha), predsednika Opštine Obilić, Džafera Gašija (Xhafer Gashi) i višu izvršnu službenicu u kabinetu kosovske predsednice, Vesu Bujupaj, saopštio je EULEX.

Šef EULEX-a je rekao da je ova inicijativa deo kontinuirane posvećenosti EULEX-a zaštiti životne sredine kao pitanju vladavine prava i dodao:

„Danas smo ovde da proslavimo Dan planete Zemlje. Sadimo više od 3,000 sadnica borova, za koje se nadamo da će jednog dana izrasti i biti deo cele šume ovde, odmah pored elektrane Obilić, koja je jedan od najgorih zagađivača na Kosovu i u regionu“.

Naglasio je da je akcija važna ne samo na Dan planete Zemlje, već u smislu zelenih politika.

Kosovski zvaničnici veruju da će ovaj zasad opstati.

„Ovo je bila zona u kojoj se eksploatisao ugalj, a onda smo zajedno sa Svetskom bankom revitalizovali zemljište i sada smo u novoj fazi kada sadimo drveće. Pošto je danas Dan planete Zemlje, pozivam sve da budu pažljivi i slave zasađivanjem, kao i da nastavimo da čuvamo životnu sredinu, jer je životna sredina iznad svega”, dodao je Džafer Gaši.

Današnja aktivnost sadnje prva je faza EULEX-ove „Inicijative za smanjenje emisije ugljenika kroz sadnju drveća“, koja ima za cilj da delimično smanji ugljenični otisak Misije i doprinese ublažavanju štetnih posledica zagađenja vazduha na Kosovu.

Druga faza predviđa sadnju hiljada dodatnih sadnica bora na odabranim mestima za sadnju, kupljenih od rasadnika Kosovske agencije za šumarstvo. Mesta za sadnju identifikovala je Kosovska agencija za šumarstvo u skladu sa kampanjom „1 milion stabala“, koju je pokrenula Kancelarija kosovske predsednice, u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja i Ministarstvom životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.