EU pozvala na transparentne i pouzdane izbore, Sunjog na terenu, ekspertski tim posmatra

„Podvlačimo značaj transparentnih, pouzdanih i inkluzivnih izbora. Pozivamo sve relevantne kosovske institucije da postupaju u skladu sa međunarodnim standardima, bez političkog pritiska i da poštuju odluke Centralne izborne komisije i sudstva. Podstičemo građane Kosova da iskoriste svoje pravo glasa uz poštovanje svih mera protiv pandemije COVID-19“, oglasio se šef EU na Kosovu Tomaš Sunjog.

Stručna misija za izbore (SMI) u ime EU prati ove izbore. Praćenje obuhvata ceo proces pripreme izbora, glasanja i prebrojavanja, uključujući i žalbenu fazu. SMI će pripremiti izveštaj o izborima, uključujući preporuke o načinu za dalje unapređenje i jačanje izbornog procesa.

Diplomate će takođe pratiti pomno izborni proces, navodi Sunjog koji će na dan izbora posetiti više izbornih mesta, a za sada je potvrđena poseta u 10 časova izbornom mestu u Prištini.

„Čvrsto stojimo po pitanju našeg istrajnog i jakog partnerstva sa Kosovom. Spremni smo da se angažujemo sa izabranim poslanicima u Skupštini. Verujemo da će nova skupština brzo izabrati predsednika i da će se formirati nova vlada, blagovremeno, da bi se promovisale dalje reforme i razvoj, povela borba protiv korupcije, ojačala vladavina prava i uznapredovala evropska budućnost kosova, uključujući nastavak dijaloga između Beograda i Prištine uz pomoć EU“, navela je EU u saopštenju za medije.

Prethodno je i Kvinta zatražila fer i poštene izbore.

Kosovski vanredni parlamentarni izbori održavaju se 14. februara. Ukupan broj birača je 1.794.862, što je 143.006 manje nego na izborima 6. oktobra 2019. Prijavljeno je 28 političkih subjekata, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i 5 građanskih inicijativa. Za jedno od 120 mesta u kosovskom parlamentu prijavilo se ukupno čak 1.079 kandidata. U ponoć počinje predizborna tišina.

Više o predstojećim izborima čitajte na našoj tematskoj stranici: Kosovski parlamentarni izbori 2021.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.