Episkop Ilarion nakon hirotonisanja: „Ako zaboravim KiM, neka me zaboravi desnica moja“

Molim se Bogu da moje novo služenje, na koje me danas pratite iz naše zavetne zemlje u prestonicu, doprinese da Kosovo i Metohija budu još bliži Beogradu, te da svi po rečima Gospoda Hrista budemo jedno poručio je novi Episkop Ilarion (Lupulović). Iguman Draganca u Kosovskom Pomoravlju, Dečanac, a rođeni Beograđanin, u hramu Svetog Save na Vračaru hirotonisan je danas. Vladika Ilarion je sada istovremeno i vikar Patrijarha SPC.

„Hvala vam Istočani na gospodanju, hvala vam Prizrenci na gospodstvu i Bogosloviji, blagodarim vam Orahovčani i Hočanci na vinu i pesmi, hvala vam Mitrovčani i Kolašinci na srčanosti, zahvaljujem vam Kosovci što uprkos svemu i dalje orete da bi ponovo rodila sveta zemlja naših predaka, a blagodarim i vama kosovski Moravci što ste me naučili da neje muško i tepa, no je muško i trpi tepanje. Kao i to da je Bog sladak, a crkva slatka“, kazao je episkop u svojoj besedi pred okupljenim vernicima, ali i brojnim gostima sa samog KiM-a i centralne Srbije.

On je od 2013. iguman manastira Draganac gde je za kratko vreme obnovio manastir, i sam crkveni, ali i kulturni život pomoravskih Srba.

Naznačio je da je naročitu Bogu blagodaran zbog toga što je mogao da kao monah upravo upoznaje narod i da se sa njim srodi kroz pesmu ali kaže i muku, zdravice i opela, bolesti i isceljenja, padove, isposvesti, molitve i zajedničku čašu.

Arhimandrit Ilarion je u Draganac došao iz Dečana u kojima se i zamonašio 1996. godine.

On se u svojoj besedi upravo  zahvalio i putu koji ga je odveo u „najčudesnije mesto na svetu – Visoke Dečane“.

„Hvala Svetom kralju Stefanu Dečanskom, domaćinu obitelji koja je za mene postala Gora Otkrovenja, Gornja odaja, mesto vaskrsenja i vaznesenja, mesto silaska Svetog Duha. U Domu Spasovom, nemanjićkoj carskoj lavri, manastiru Visokim Dečanima, sreo sam Boga ja nedostojni… Tada sam stekao večnu porodicu; oca koji me je rodio Jevanđeljem, tadašnjeg igumana dečanskog a sadašnjeg Episkopa raško-prizrenskog gospodina Teodosija i braću koji su moja uteha i pribežište; braću iz kojih sija tajna monaške shime i blaženog života u sveštenoj zajednici“.

Kazao je da mu se u Dečanima otvorio prozor ka „predivnoj galaksiji monaških zajednica“:

„Od Jerusalima i Svete Gore i Svete Jelade, preko Kijeva i Svete Rusije, pa sve do Severne Amerike i tamošnjih mesta, blagoslovenih pravoslavnim jevanđelskim podvigom“.

Njegov životni izbor je zapravo i bio da bude monah u Dečanima, podsetio je Ilarion.

Sada je „episkopskim dostojanstvom koliko počastvovan toliko i obremenjen“.

Idem, braćo i sestre, na put za mene nov i, u izvesnoj meri, nepoznat

„Ostaje mi jedino da se na ovom putu uspinjanja na Sinajsku Goru uzdam u milost Božju i Vaše molitve, Svjatjejši Vladiko, oci arhijereji, braćo sveštenici i monasi, sestre monahinje, narode Božji, deco Božja, da bih i ja nedostojni zavoleo episkopstvo kao dobro delo služenja Bogu i vernom narodu“, poručio je.

Episkop je kazao i da se moli Bogu ga novo služenje doprinese da „Kosovo i Metohija budu još bliži Beogradu, te da svi po rečima Gospoda Hrista budemo jedno“.

Sa psalmopojcem pred svima vama se zavetujem: ‘Ako zaboravim Kosovo i Metohiju, neka me zaboravi desnica moja!’

Zahvalio se i monasima manastira Draganac.

„Za žitelje draganačke sveštene obitelji može da se kaže, zajedno sa apostolom Pavlom, da je ‘u mnogome kušanju kroz nevolje obilje radosti njihove, i puko siromaštvo njihovo izobilovalo u bogatstvu prostodušnosti njihove’. Zahvaljujem vam neizmerno, bratijo. Oprostite mi sve nedostatke, promašaje i padove. Molite se za mene, i ja ću za vas, da bismo i dalje bili zajedno“, naveo je.

Na liturgiji na kojoj je iguman manastira Draganac hirotonisan u čin Episkopa novobrdskog, vikara Patrijarha SPC, patrijarhu su sasluživali mitropoliti i episkopi SPC među kojima je bio i Vladika Teodosije, kao i mnogobrojno sveštenstvo iz više eparhija.

Patrijarh je episkopu Ilarionu uručio žezal – „simvol arhijerejske službe“.

„Najpre episkop mora da se poistoveti sa Hristom da bi mogao da se poistoveti sa svakim čovekom, sa krstom svakog čoveka, sa mukom, stradanjem, nedoumicom, ali i radošću, jer kada je poistovećen sa krstom Hristovim onda je poistovećenje sa vernim narodom koji mu je poveren poistovećenje sa krstom koji je vaskrsenje. Zato je važno da episkop govori čitavim svojim bićem Hristovu reč“, poručio je.

Patrijarh je ocenio da je Ilarion pokazao da „zna da se poistovećuje sa Histom i sa bližnjima“:

„Više od polovine svog života ste proveli na Kosovu, raspetom, stradalnom, ali i mestu vaskrsenja, vaskrsavanja, mestu pobede, pobede istine Hristove i ljubavi Njegove. Pokazali ste da možete do krajnjih mogućih granica svoju slobodu da podredite slobodi koja je u Hristu kroz poslušanje u našim životima realizovana. Poslušanje koje ste imali u Crkvi poistovetili ste se sa svakim čovekom sa kojim ste dolazili u susret; najpre sa našim narodom, mnogostradalnim i pravoslavnim, ali i sa drugim ljudima, i sa Albancima. Imali ste mesta u svojoj duši i u svom srcu da svima svedočite Hrista raspetog i vaskrslog, znajući da je u poistovećenju sa Hristom poistovećenje sa spasenjem svakog čoveka“, poručio je Porfirije.

Današnjoj liturgiji prisustvovao je veliki broj građana, ali i predstavnici vlasti u Srbiji, među kojima više ministara, direktor Kancelarije za KiM, kao i dramski umetnici i ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Episko Ilarion je jedan od najobrazovanijih vladika nove generacije SPC. Ima visoko i višestruko umetničko obrazovanje, kao i teološko. Tečno govori više stranih jezika uključujući i albanski jezik.

O životu episkopa novobrdskog koji je pre nego se zamonašio 1996. godine bio je jedan od najpopularnijih umetnika beogradske scene, pre svega kao glumac i muzičar, čitajte u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.