EK u četvrtak objavljuje preporuku za viznu liberalizaciju za Kosovo

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Očekuje se da će Dimitris Avramopoulos, evropski komesar za migracije, posetiti Kosovo u četvrtak. Navodno se očekuje da se visoki zvaničnik EK obrati kosovskom parlamentu i potvrdi pred kosovskim poslanicima da je Komisija dala pozitivne preporuke o uklanjanju viza za građane Kosova.

Tokom posete Prištini, Avramopulos će se sastati sa visokim državnim zvaničnicima, uključujući predsednika Hašima Tačija.

Očekuje se da se predsednik Tači u sredu sastane s njegovim srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga u Briselu u kojem posreduje EU.

Pored Tačija, takođe se očekuje da će državni lideri, uključujući predsednika parlamenta Kadrija Veseljija, premijera Ramuša Haradinaja i njegove zamenike – Bedžeta Pacolija, Fatmira Ljimaja i Dardana Gašija, otputovati u Brisel da se sastanu s šeficom spoljne politike EU, Federikom Mogerini.

KTV izveštava da se 18. jula od Evropske komisije očekuje objavljivanje preporuke o vizama za Kosovo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.