Džejkobson: Da se poštuje odluka Ustavnog suda​

Izvor: RTK2/VoA (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi En Džejkobson izjavila je da podržava odluku Jahjage da zatraži razjašnjenje Ustavnog suda u vezi sa imenovanjem mandatara za sastav buduće vlade. Džejkobson je obišla centar za brojanje glasova.
 
Predsednica je uradila ono što je neophodno zatraživši mišljenje Ustavnog suda kako bismo dobili tačno pojašnjenje koraka u vezi sa formiranjem vlade, izjavila je američka ambasadorka na Kosovu. 
 
“Smatram da predsednica može da traži ustavno pojašnjenje svoje uloge u svakom trenutku”.
 
“To je potrebno. Videli smo da je bilo različitih tumačenja Ustava. Smatram da je odluka da se zatraži razjašnjenje od nadležnih institucija u ovom slučaju Ustavnog suda, odgovorna», izjavila je Džejkobson.
 
Američka ambasadorka je tokom obilaska Centra za brojanje glasova u Kosovu Polju pozvala sve političke partje da poštuju odluku ovog suda kada ona bude doneta.
 
“Osoblje u ovom centru radi ozbiljno, pod neophodnom kontrolom. Prisutan je određeni broj posmatrača, uključujuhci i osolblje američke ambasade, oni su stalno ovde, svaki dan do ponoći. Smatram da je proces ide dobro”, rekla je Džejkobson.
 
Danas se predsednica Kosova Atifete Jahjaga obratila Ustavnom sudu sa zahtevom da se razjasni “njeno ustavno delovanje” u vezi sa određivanjem mandatara za sastav nove vlade Kosova.
 
“Zahtev Sudu je upućen sa ciljem razjašnjenja ustavnog delovanja predsednice Kosova u vezi sa članom 84, stav 14 i članom 95 Ustava. Razjašnjenje ovih članova omogućiće Predsednici Kosova da preduzme korake u skladu sa odlukom Suda”, navodi se u saopštenju iz kabineta Jahjage

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.