Džefri Houvnijer nominovan za novog ambasadora SAD u Prištini

Bela kuća
Foto: N1

Džefri Houvnijer (Jeffrei M. Hovenier) nominovan je za amasadora SAD u Prištini, saopštili su u petak iz Bele kuće. Ovo je jedna od sedam ključnih nominacija koje američki predsednik Džo Bajden ima nameru da sprovede.

Čestitke povodom nominacije Houvnijeru uputio je i dosadašnji ambasador u Prištini, Filip Kosnet.

 

Džefri Houvnijer trenutno obavlja funkiju zamenika šefa misije u američkoj ambasadi u Ankari u Turskoj, gde je vršio dužnost otpravnika poslova od avgusta 2018. do jula 2019.

Pre toga bio je vršilac dužnosti zamenika šefa misije i ministar savetnik za politička pitanja u američkoj ambasadi u Berlinu u Nemačkoj.

Služio je u američkim misijama u Hrvatskoj, Grčkoj, Panami, Paragvaju i Peruu; u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS); i kao osoblje specijalnog izaslanika UN-a za status Kosova.

U  Vašingtonu njegove dužnosti uključuju službu direktora na poslovima centralne i jugoistočne Evrope u Savetu za nacionalnu bezbednost i u Birou Stejt departmenta za evropska i evroazijska pitanja sa odgovornošću za NATO i srednjoevropska pitanja.

Magistrirao je na Univerzitetu Džordžtaun i diplomirao na Univerzitetu Brigham Young University. Govori nemački, grčki, hrvatski/srpski i španski jezik.

Ukoliko nominacija Hovnijeru bude potvrđena, on će na ovoj poziciji da nasledi dosadašnjeg ambasadora Filipa Kosneta.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.