Mediji: Nemačka spremna da pošalje još vojnika na Kosovo

Nemački kfor nemci
FOTO: Preuzeto sa Koha

„Srbi marširaju na Kosovo?“, „Putin podstiče sledeći balkanski rat?“, „Srpska igra“… To su samo neki od naslova u štampi na nemačkom koja je ovog vikenda bila prepuna izveštaja, analiza i komentara o situaciji na Kosovu.

Nemački mediji prenose informaciju novinske agencije AP koja je u nedelju (1. oktobar) javila da su viđena srpska vojna vozila kako odlaze od granice ka centralnoj Srbiji. „Vlada Srbije je možda odgovorila na pozive za povlačenje“, navodi nemački Cajt.

List ujedno podseća da je „Vlada Kosova u subotu saopštila da prati kretanje srpske vojske iz ‘tri različita pravca'“ i da je „pozvala Srbiju da obezbedi demilitarizaciju pograničnog područja“.

Mediji prenose i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao izveštaje o „pojačanom vojnom prisustvu na granici sa Kosovom“. On je na društvenim mrežama govorio o „kampanji laži“ protiv Srbije.

Stiže pojačanje Bundesvera?

Prethodno je nemačka vlada upozorila da bi tenzije mogle da porastu, s obzirom na „očigledno povećan broj srpskih vojnika na granici sa Kosovom“. „Ne bi trebalo da bude dalje eskalacije“ između Beograda i Prištine, objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova na mreži Iks (bivši Tviter) i naglasilo da je važno da Srbija „odmah smanji broj jedinica na granici“.

Ujedno su se tri vladajuće nemačke stranke, Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Liberali (FDP), izjasnile za jačanje mirovne misije KFOR-a na Kosovu pod komandom NATO. To podrazumeva i raspoređivanje dodatnih snaga nemačkog Bundesvera.

„Nemačka bi trebalo, u konsultaciji sa svojim saveznicima, hitno da proveri da li je mandat KFOR-a u potpunosti ispunjen i da pošalje još vojnika na Kosovo“, rekao je za magazin Špigel političar Zelenih Anton Hofrajter.

Bundesver na Kosovu trenutno ima 85 vojnika. Mandat, koji je Bundestag poslednji put produžio u maju, predviđa da na terenu može da bude do 400 vojnika Bundesvera. „Ima, dakle, još uvek prostora za poboljšanjem bez promene mandata“, rekla je takođe za Špigel, Mari-Agnes Štrak-Cimerman, predsednica parlamentarnog Odbora za odbranu.

„Ne može biti vojnog rešenja“

Nemački Velt prenosi intervju koji je rimski list Republika objavio sa glavnokomandujućim KFOR-a, italijanskim generalom Anđelom Mikeleom Ristućom. On, između ostalog, kaže: „Jedino rešenje je normalizacija odnosa. Ne može biti vojnog rešenja, samo političkog. Mi vojnici možemo samo da stvorimo bezbednosne uslove za održavanje dijaloga.“

Na pitanje u kojoj meri su rat u Ukrajini i Rusija uticali na najnovije događaje na Kosovu, general Ristuća odgovara: „Rat u Ukrajini ima ogroman uticaj na globalna pitanja, a Kosovo nije imuno na to. Ali, ono što se ovde dogodilo prvenstveno je bilo izazvano unutrašnjom dinamikom.“

A na pitanje da li je realna ideja da KFOR na Severu Kosova zameni Kosovsku policiju, italijanski general kaže: „To je politička odluka. Mi procenjujemo svaku hipotezu, odluku i razvoj u koordinaciji sa lancem komandovanja u NATO i spremni smo da preuzmemo sve dalje zadatke.“

Vučić koristi metod svog učitelja Miloševića“

„Jedno je sigurno“, piše Frankfurter algemajne cajtung, „neregularnu grupu mogao je da opremi i podrži samo Beograd. Čak i na divljem severu Kosova obični građani nemaju oklopna vozila ili ručne bombe. Kada moćni predsednik Srbije Aleksandar Vučić sada tvrdi da nije znao ništa o tome, morate biti veoma naivni da biste mu poverovali. Vučić koristi metod svog učitelja Miloševića, čiji je ministar propagande bio: nasilje se delegira nezavisnim kooperantima i sistematski promoviše, dok se na evropskoj sceni ponaša zabrinuto i pretvara da ste voljni da pregovarate, što u stvarnosti samo ima za cilj da se dobije na vremenu. A pravi cilj je kontrola teritorije“, ocenjuje frankfurtski list. I zaključuje:

„Državnici koji su nekada verovali Miloševićevim lažima sada izgledaju u najboljem slučaju smešno. Ko danas snosi odgovornost, a veruje ili se pretvara da veruje da je Vučić čovek kojem se može verovati na reč, trebalo bi da razmisli kako će takav stav da izgleda za deset godina. Vučić na Kosovu sprovodi ciničnu strategiju i vreme je da stvari nazovemo pravim imenom. Ne samo retrospektivno, kao sa Miloševićem i Putinom, već sada. Vučićevo iskrivljavanje činjenica je njegova igra. Niko ne primorava Evropsku uniju ili Berlin da učestvuju u toj igri.“

Dojče VelePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.