Dvodnevna žalost u Hercegovini zbog smrti vladike Atanasija, sahrana u subotu

Vladika Atanasije
FOTO: KoSSev

Umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački i primorski, Atanasije, preminuo je sinoć od posledica kovida. Jedan od najplodotvornijih i najobrazovanijih pravoslavnih teoloških autora biće sahranjen sutra na zadušnice nedaleko od Trebinja.

Eparhija zahumsko-hercegovačka saopštila je da će se jutrenje sa opelom služiti u u subotu u 8 i 30, a potom i liturgija ispred Sabornog hrama u Trebinju.

U 12:00 krenuće pogrebna povorka, sa odrom vladike, praćenog sveštenstvom i vernicima od Sabornog hrama u Trebinju do Manastira Tvrdoš na čijem će grublju Atanasije i biti sahranjen.

Do dana sahrane, telo vladike biće u trebinjskom Sabornom hramu, u kojem se ovog jutra služi liturgija.

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska zamolila je sve koji prisustvuju bogosluženjima i sahrani da se pridržavaju protivpandemijskih mera.

Povodom smrti vladike u Hercegovini je proglašena dvodnevna žalost.

Dani žalosti biće u petak, 5. marta i u subotu, 6. marta, prenela je RTRS.

Vest o smrti vladike izazvala je brojne reakcije javnih ličnosti, političara i verskih predstavnika širom sveta.

Od Atanasija se juče oprostio i episkop eparhije raško-prizrenske, vladika Teodosije, koji se i sam leči od kovida.

„Sveštenstvo, monaštvo, verni narod, posebno od vladike toliko voljena deca Kosova, Metohije i stare Raške uvek će pamtiti blaženo-počivšeg Vladiku Atanasija kao našeg istinskog oca, učitelja, čoveka koji je svim dušom i srcem disao za ove mučeničke krajeve“, poručio je Teodosije.

Naveo je da su sinoć zvonila zvona u u manastirima širom regiona – Pećkoj Patrijaršiji, Gračanici, Prizrenu, Arhangelima, Dečanima, Deviču širom Pomoravlja, u starom Rasu, Crnoj Reci, Sopoćanima, Banjskoj, Sokolici „i gde god je naš sveti vladika nogom kročio“.

„Obišao je svaki kraj Kosova i Metohije, znao je svako selo, svako crkvište i sve je beležio, čuvajući pomen na one koji su postradali za Hrista, posebno nove kosovske mučenike Bosiljke, Grigorija, Vasilija, Haritona i Stefana“, dodao je Teodosije.

U manastiru Visoki Dečani sinoć je ujedno služen pomen preminulom vladiki.

Vladika Atanasije, uz mitropolita Amfilohija, predstavlja vladiku van eparhije Raško-prizrenske koji je najčešće i najduže posećivao KiM kako pre, tako i posle rata 1999. godine. Srpski narod i manastire obilazio je i tokom ranih devedesetih godina, kada je držao i brojne besede, kao i neposredno nakon rata, kada su srpski narod napustile gotovo sve državne institucije.

Pročitaje još:

Preminuo Vladika Atanasije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.