Dvadeseta „Škola prijateljstva“ – internacionalni humanitarni letnji kamp za decu

Škola
Foto: NVO „Naša Srbija“

U manastiru Svetog Nikolaja srpskog u Soko gradu u četvrtak je zvanično počela sa radom jubilarna, dvadeseta po redu, „Škola prijateljstva“ – internacionalni humanitarni letnji kamp za decu, koji okuplja 180 dece iz Srbije, Rusije i Nemačke, saopštio je organizator „Naša Srbija“.

Škola prijateljstva ove godine trajaće do 15. avgusta, a u njoj čestvuje 180 dece iz tri države, čiji se dolazak organizuje u saradnji sa sinodom Ruske pravoslavne crkve.

Pred sam početak ovogodišnje „Škole prijateljstva“, u ime Patrijarha Porfirija, vikarni episkopi hvostanski Justin i marčanski Sava dočekali su u Hramu Svetog Save osamdesetoro ruske dece iz Srbije, Nemačke i Rusije.

„Škola prijateljstva“ realizuje se svakog leta od 2001. godine, a osnovni cilj projekta je okupljanje dece obuhvaćene programima organizacije „Naša Srbija“, a koja žive u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji i u zemljama u regionu, kao i očuvanje srpskog nacionalnog identiteta.

Tokom trajanja škole, kako je saopšteno, deca zajedno pohađaju kreativne i sportske radionice, kao i radionice gde razmenjuju i usavršavaju svoja znanja o jeziku, kulturi, istoriji i veri dva naroda i neguju prijateljstvo dve zemlje.

Pokrovitelj internacionalnog humanitarnog letnjeg kampa za decu ove godine je kompanija „MORAVAC“ iz Popovca i ruski Fond predsedničkih grantova, navodi se u saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.