Dvadeset godina od bombardovanja RTS-a: Presedan koji je kasnije otvorio vrata za napade na druge medijske kuće i novinare

Bombardovana zgrada RTS
Foto: Tanjug

Noćas u dva sata i šest minuta posle ponoći će se navršiti 20. godišnjica od NATO bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije u kojoj je stradalo 16 radnika ove medijske kuće. Povodom ove godišnjice RTS i  Udruženje novinara Srbije organizuju večeras komemorativni skup i Međunarodnu konferenciju pod nazivom „Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima“.

Kontekst u kom se dočekuje godišnjica ovog napada, a u kom su učestali napadi na novinare i medijske redakcije je bitan, rekao je za RTS predsednik UNS-a i urednik „Pištaljke“ Vladimir Radomirović, povlačeći vezu između ovog napada i drugih, skorijih napada na medije širom sveta.

„Ono što se desilo RTS-u je presedan. U poslednjih 20 godina imamo seriju napada na medije širom sveta. Kasnije su Amerikanci bombardovali Al Jazeer-u, u Kabulu, u Bagdadu. Imate i onaj strašan napad u Parizu na redakciju Charlie Hebdo-a. S tim da je tada svet rekao da je ono što se desilo u Parizu teroristički napad, a za ovo što se desilo RTS-u još niko nije rekao da je teroristički napad, iako on to jeste“, rekao je Radomirović u Jutarnjem dnevniku RTS.

Večeras konferencija „Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima“: Bitno da Vučić učestvuje

Radomirović je skrenuo pažnju i na dešavanja u Srbiji, podsetio je da je RTS nedavno, ponovo bio meta nasilja i dodao da tako nešto ne „smemo više da dozvolimo“. O nekadašnjim, ali i trenutnim uslovima za rad novinara u Srbiji, govoriće se i večeras na zajedničkoj konferenciji RTS-a i UNS-a.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, Amnesty International, još 2000. je ocenila napad na RTS kao „ratni zločin“ i tražila od NATO odgovornost za civilne žrtve, dok je NATO tada napad obrazlagao ocenom da je RTS „propagandna mašina“ Slobodana Miloševića, javio je New York Times.

„I vaša televizija nedavno je bila opet meta nasilja i to ne smemo više da dozvolimo. I večeras ćemo govoriti i o ubistvu Slavka Ćuruvije i o presudi koja je doneta. Sutra ćemo imati panele na kojima ćemo razgovarati o tome kako se izveštavalo 1999. ali i o tome kakvi su danas pritisci i napadi na novinare. Na jednom panelu govoriće i Nemanja Pantić, sin našeg ubijenog kolege, Milana Pantića iz Jagodine. Imaćemo i novinarku iz Crne Gore, Oliveru Lakić, koja je ranjena prošle godine ispred svog stana, pucano je na nju. Doći će predstavnici vodećih svetskih organizacija za zaštitu novinara, predstavnike Međunarodne federacije novinara, Evropske federacije novinara i ugledne kolege iz celog sveta“, rekao je za RTS predsednik UNS-a.

Jedan od zahteva večerašnje konferencije biće i identifikovanje i kažnjavanje onih koji su „medij proglasili legitimnim vojnim ciljem“, zato je, tvrdi Radomirović, važno najavljeno prisustvo predsednika Srbije večerašnjoj konferenciji jer će, na taj način, „poslati poruku da i država stoji iza naših zahteva“.

Vučić ipak neće prisustvovati konferenciji „Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima“

Međutim, u toku dana je stigla informacija iz Kabineta srpskog predsednika da, zbog zdravstvenih razloga, on ipak neće moći da prisustvuje večerašnjem komemorativnom skupu, te da će se, umesto njega, okupljenima obratiti predsednica vlade, Ana Brnabić.

Sumnju da je činjenica da će RTS biti bombardovan bila poznata određenim krugovima, izneo je u Jutarnjem dnevniku jedan od radnika RTS-a koji je te večeri preživeo napad, kamerman Dragan Stanar.

„Zaista nisam to očekivao. Međutim, kada sa ove distance, svih ovih godina razmišljam, bilo je predznaka da su se sve kockice složile da RTS bude bombardovan. Te večeri, za razliku od svih ranijih, u zgradi nije bilo ni jednog stranog novinara, nijedne ekipe. Na platou kod televizije bila je postavljena i kamera za Breta Sandlera koji se svake večeri odatle uključivao. Te večeri nije dolazio da izveštava“, opisao je Stanar.

Međutim, to što je postojalo indicija da će doći do napada kao i to što je postajala naredba za evakuisanje „ne abolira NATO“, smatra Radomirović.

Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović 2002. osuđen je na 10 godina zatvora jer nije poštovao naređenje tadašnje Savezne vlade i ljude i tehniku izmestio iz objekata u Aberdarevoj i u Hilandarskoj ulici.

YIHR: Zločinački režim Slobodana Miloševića, u kojem je ministar informisanje bio Aleksandar Vučić, odlučio da žrtvuju nevine ljude

Saopštenjem za medije oglasila se i srpska Inicijativa mladih za ljudska prava.

„Povodom 20 godina od zločina, 23. aprila 2019. godine u 02:04 i u 14:04, Inicijativa mladih za ljudska prava i Žene u crnom prisustvovaće komemoraciji ubijenim radnicima Radio televizije Srbije, ispred spomenika „Zašto?“ i ovom prilikom iskazati saosećanje i solidarnost sa porodicama ubijenih. Komemoraciji će takođe prisustvovati žene iz zajednica žrtava i preživelih iz Bosne i Hercegovine iz Srebrenice, područja Zvornika (Đulići, Klisa, Sapna), iz Hrvatske (Zagreb i Novska), kao i aktivistkinje Mreže Žena u crnom iz Srbije“, navodi se u saopštenju.

Direktnu odgovornost za „žrtvovanje nevinih ljudi“, radnika ove medijske kuže pripisuju „zločinačkom režimu Slobodana Miloševića“ koji je „imao jasnih saznanja da će zgrada televizije biti bombardovana“

Odgovornost za njihovu smrti, prema sudski utvrđenoj činjeničnoj istini, snosi bivši direktor Radio televizije Srbije Dragoljub Milanović, koji uprkos tome što je imao jasnih saznanja da će zgrada televizije biti bombardovana, nije o tome obavestio svoje zaposlene.

Dragoljub Milanović, kao i sam zločinački režim Slobodana Miloševića, u kojem je tada ministar informisanje bio Aleksandar Vučić, odlučili su da žrtvuju nevine ljude.

U napadu NATO-a, u noći između 22. i 23. aprila, poginuli su: Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković(27), video-mikser, Darko Stoimenovski (25), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbeđenja, Dragan Tasić (29), električar, Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (33), tehničar, Dejan Marković (39), radnik obezbeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović (50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa, i Slobodan Jontić (54), monter.

Svedočenje Dragana Stanara, kamermana koji i danas radi u RTS-u o dešavanjima u noći između 22. i 23. aprila 1991. pogledajte u nastavku.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.