Došlo je vreme i kazaljke se poklopile. NIKO NE MISLI NA VAS.

Dešavalo nam se da kada se kao klinci negde opečemo ili nas pa neka nervozna osica ili pčela nagrdi kao zlotvora, kao prva pomoć prileti dežurna 'majka' koja će sve to da zaleči hladnim oblogama. Kao u pesmi Pink Floyd-a "Mother". I juče je padala kiša kada je konačno i vreme stiglo u naš grad, jer bez njega – svi bi mi plutali u lepoti beskrajnosti, beznačajnosti i prevashodnosti. A da li je slučajno? Pa nije, jer je samo dan pre dolaska vremena u naš grad, bilo nekih epsko-teških, do zla Boga mučnih i na crno slovo označenih, po državu Srbiju istorijski važnih  pregovora u nekom Briselu, od kojih strepi cela Srbija, a raduje se ono malo nas na Kosovu i Metohiji. Pa dobro, ko se još raduje dok nebo plače a vreme je došlo?

Postoji jedna skoro pa neprimetna stvar koja se pojavila u poslednjih godinu dana. Složićete se da prevashodnost pregovora u Briselu više nikakvog značaja za nas na Severu nema. Prevashodnost i tzv. Premijer Kosova skoro pa ništa nisu ni potpisali a ni dogovorili tamo u Briselu već više od godinu dana unazad. Nisu ni sudbonosnog 23. juna, ali su zato prenemaganjima i patetikom naterali fiziološke i biohemijske unutar-organizmične procese dobrom delu starog Balkana. Jer njihov zadatak i jeste bio da patetišu i glume opstruktivnu bolest pluća i povišen krvni pritisak u cilju pokazivanja jezive samožrtve, dok je onaj gadan, prljav i užasno loš posao odradila neka "radna grupa" – srpska i albanska. Ako niste primetili, više ni za jednu lošu stvar ne možemo okriviti ni Premijera, a ni zamenika mu. Svakog jutra se može pojaviti na TV kanalu (po svom izboru) i reći da on to nije potpisao ali da prihvata svu odgovornost na sebe.

I kreće novi krug pakla. On nije kriv, radna grupa je, ali on prihvata odgovornost. Iskreno, ne dozvoljavam toliku količinu iživljavanja nad ovo malo inteligencije što imam nameru da sačuvam, jer nije teško biti prokleto otvorenih očiju. Fakat je da nas nije upropastio sam Briselski nesporazum. Nas uništava ono što je manje poznato, kao drugi dogovor – Brisel dva, drugi deo, nepoznata bre XYZ. To ispod stola biće da niko nije potpisao, stvorilo se samo kao slučajnost sleganja ramena. A tu u toj dopuni piše da Gazivode ide Prištini, da se MTS i Telekom gase lagano i uporno, da "park mira" mora da se počisti, zdravstvo i prosveta pređu pod mekanu šapu tzv. Kosova, civilna zaštita nestane. Toga nije bilo u Briselskom nesporazumu, poznatijem kao ludilo 1 … Te radne grupe objasniće jednog dana ono što Dramska pauza neće sada.

Kaže da nije potpisao. Pa nije ali je jasno rekao ko mora da potpiše. Idem časkom do one najmanje prostorije u kući (i ja sam ljudsko biće), pa da onda nastavim sa dolaskom vremena u grad…

…Tu sam. Ali neverovatno je da posle 11 meseci (probijeni su rokovi za celu  jednu zdravu trudnoću) raznih obećanja, ponajviše ćutanja, baš dan posle dana kada niko ništa nije potpisao u gradu Briselu, nama nikne nova zabava na naš UFOdrom. Postavljena je sprava za prikazivanje tačnog vremena. Ovo je drugi pokušaj i pored ideja da se tu postavi neki zdrav četinar, neki spomenik (jer ih ima zaslužnih za ovaj deo grada), neki pravoslavni simbol, ili pak – ideja nekog. Da li je bilo otvorenog konkursa naših mladih talenata, slobodne ideje, tendera?

Na tom kružnom toku mogao se naći i pobednički rad nekog našeg studenta. Da li neko već jednom kapira da mi znamo koliko je sati i kakvo je vreme došlo?! Moram dodati da već tri meseca, na 15 metara od sprave za pokazivanje vremena, nema nijedne zastave na jarbolima. Je l’ nas to sramota naše simbolike, ili će sat novo vreme pokazati? Za sve to vreme, semafori ne rade, mobilna je u raspadu, net kao EKG starog siromaška iz zaseoka u vrleti neke enklave, granica radi i lekovi kasne. Važno je da je vreme došlo u naš severni deo grada.

            I znajte, svaki put kada se poklope kazaljke na satu, niko ne misli na nas.

            Osim ako im nije hitno i bitno za neka poglavlja, politički poen, sadizam.

P. S. Letujte tamo gde vas noge nose.

           

            

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.