Petrović: Srbi su na izborima izgubili dostojanstvo

Dogovor, Trajković i Petrović
Foto: Radio KIM

Predsednik SLS-a, Slobodan Petrović, očekuje da će se nakon ponovnog prebrojavanja glasova koje je naložila Centralna izborna komisija pronaći „izgubljeni glasovi“ ove stranke, ali i brojne nepravilnosti. Rada Trajković kaže da su odbacivanjem glasova iz centralne Srbije narušena prava raseljenih Srba.

Predsednik Samostalne liberalne stranke, Slobodan Petrović kazao je, gostujući u emisiji „Dogovor!?“, da su Srbi na poslednjim kosovskim izborima izgubili dostojanstvo. Veruje da je napravljen duboki razdor među ljudima i da će to imati dugoročne posledice.

„U svakom mestu, u svakom selu imate ljude koji jedni sa drugim ne govore. To su i najuže porodice, kum sa kumom, brat sa bratom, komšija sa komšijom. Ja ne znam da li su vredni ti poslanički mandati zbog svega toga“, kaže Petrović.

Petrović, čija je stranka uložila čak 42 prigovora Izbornom panelu za žalbe i predstavke, veruje da će se prilikom ponovnog prebrojavanja pronaći glasovi SLS-a koji su pokradeni, ali i brojne druge nepravilnosti.

„Sada je pitanje hoćete li da legalizujete ovu izbornu krađu ili nećete. Samo je to pitanje. Sve drugo je jasno. Čak i EU posmatračka misija je sve to navela u izveštaju. Sada je pitanje da li to želimo da legalizujemo ili ne“.

Rada Trajković smatra da i institucije na Kosovu pa i međunarodna zajednica „žmure na ovakve propuste zbog širih ciljeva“, pre svega dijaloga i postizanja sporazuma. Ona, međutim, veruje da su srpske opozicione partije na Kosovu napravile propust što nisu izašle zajedno na izbore. Kaže da je očekivala da se „Koaliciji Sloboda“ najpre pridruži Ksenija Božović iz GI SDP.

„Videla sam jedno raspoloženje da bude sa nama i kada sam videla da je na ovoj (Srpskoj) listi ja sam se zapitala – šta se ovo dešava?. Mi smo mogli da budemo i sa Slobom (Slobodanom Petrovićem), ali mislim da on nije hteo, i ja sam znala da neće. Sloba je bio dugo u vladi i u dobrim odnosima sa Tačijevom strankom i tu ne postoji mogućnost da ja uđem – Tači i Vučić… Mislim da tu nema teorije da se pravi koalicija“, kaže Trajković.

Međutim, Petrović navodi druge razloge.

„Nije da nismo hteli, nego se to nije dogodilo iz prostog razloga što je „Koalicija Sloboda“ imala nekoliko aktera među kojima je bilo polemike, neki su bili za, neki su bili protiv i kako da mi uđemo u jednu takvu atmosferu, mislili smo da ćemo imati više štete“, objašnjava Petrović.

Trajković je govoreći o sastavu buduće vlade rekla da će bez obzira na „emotivne želje“ Aljbina Kurtija da izbegne Srpsku listu, ipak presuditi racionalnost.

„On će svakako uzeti Srpsku listu da bude unutar vlade. Da li će napraviti širi spektar Srba pa uzeti još neke ljude da budu deo te njegove buduće strukture, to bi bila dobra preporuka“.

Takođe smatra da je pred „političkim nadama Kosova“ Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani veliki zadatak suočavanje sa kriminalom.

„Njihovo opredeljenje da se suoče sa nosiocima kriminala je veliki izazov i ja najiskrenije kao građanka brinem za njihovu bezbednost u smislu sukobljavanja sa takvim ljudima. To je veliki bezbednosni rizik. To govorim iz iskustva iz Beograda. Mi smo izgubili premijera Đinđića onog trenutka kada je odlučio da radi neka značajnija raščišćavanja – u smislu obračuna sa kriminalom“.

I Trajković i Petrovića obezbeđuje policija

Trajković je govorila i o sopstvenoj bezbednosti. Podsetimo, nju mesecima čuvaju pripadnici policije a, kako tvrdi, odnedavno i predstavnici BIA-e. Sve je počelo, podseća ona, kada je progovorila o ubistvu Olivera Ivanovića.

„Moj život je užasno otežan nakon ovoga. Znate da svakoga dana izlazite u novinama i stalno ste neki izdajnik i predsednik države koji vas stalno targetira“.

Kaže da je to podseća na „uvod u ono što je bio kraj Olivera“. Međutim, „to je realnost u kojoj živi“, ali „koje se ne plaši“.

Na pitanje, kako odgovara na optužbe da Oliverovo ubistvo koristi za političku promociju, Trajkovićeva kaže:

„Zar mislite da ovo što preživljavam ide u korist neke moje promocije? Meni su pred izbore nudili neki snimak tog ubistva koje sam odmah prijavila Specijalnom tužilaštvu i dala sve koordinate i kontakt sa čovekom koji je to nudio meni i tražio novac. Ja sam kazala što ne idu u Tužilaštvo nego hoće da donesu meni?. Smatrala sam da je to neka provokacija. Znate šta, ovo je vreme gde će se pokazati ko je, gde je. Videće se i ti veliki prijatelji i osobe koje su ga najviše volele, sve će doći na svoje mesto“, kaže Rada Tajković.

Priznaje da se sa Ivanovićem nikada nije strateški slagala, ali da to nije bio slučaj samo sa njim već i sa drugim političarima, kako sa severa, tako i sa juga. Dodaje i da bi volela da čuje šta to Milena Ivanović zna o njoj.

Sagovornici „Dogovora!?“ su izrazili nadu da će istraga koja se vodi o ubistvu lidera SDP-a uskoro imati prve rezultate i prve optužnice.

„On je bio jedan od najboljih među nama, a i šire. Izgubili smo jednog velikog čoveka, jednog borca za pravdu, za istinu i demokratiju“, kaže Slobodan Petrović.

Petrović koji, kao i Trajkovićeva, ima policijsku pratnju, ali njega za razliku od predsednice Evropskog pokreta Srba na Kosovu i Metohiji, čuvaju na Kosovu. Na pitanje da li se plaši za sopstvenu bezbednost, Petrović kaže:

„Samo lud čovek se ne plaši. Ja nisam kukavica. Naprotiv, upravo to što radim pokazuje da nisam kukavica, ali strepim pre svega za one koji su ugroženiji, oni koji su najslabiji, za porodicu, za one ljude koji razmišljaju svojom glavom, koji imaju svoj stav, koji smeju da kažu. A oni su u ovom vremenu nekako u manjini i oni su najslabiji. Njima je bezbednost najugroženija.“

Uvrede koje putem saopštenja često plasira Srpska lista, Petrović naziva primitivizmom i dodaje: „To mnogo više govori o njima, a ne o nama. Teška vremena ne traju dugo“.

Radio KIM

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.