Do sada poginula 23 kosovska Albanca u Iraku i Siriji

Šestorica Albanaca sa Kosova, jedan iz Albanije i jedan iz Makedonije, ubijeni su prekjuče u vazdušnim napadima na Irak, prenose kosovski mediji, navodeći i imena ubijenih, iako još njihova smrt nije potvrđena na Kosovu. RTK je prenela i vest da  je do sada stradalo ukupno 40 Albanaca od početka rata u Siriji i to iz Albanije, Makedonije, oblasti Preševa i sa Kosova. Na Kosovu je do sada potvrđeno da je u ovom ratu poginulo 17 kosovskih Albanaca i to pre najnovijih pogibija.
 
Ubijeni Albanci sa Kosova su Ebu Sofjani, Ebu Samiri – iz Mitrovice, Ebu Ubajde, Ebu Jusufi – Zećir Ćoraj, Abdurahman – Ljiridon Sadiku, Ebu Sara – Sinan Muji, svi sa Kosova, dok su Ebu Aiše i Ebu Uvejs, iz Albanije, odnosno Makedonije. 
 

Povezani članci:

Ljavdrim Muhadžeri zvanično na Interpolovoj poternici 

Danas uhapšeni prištinski imam Šefćet Krasnići pušten

25-godišnji Miđen Haljilj Ljatifi je poslednji kosovski Albanac stradao u Siriji

"Express": Fotografije dokazuju da su uhapšeni povezani sa terorističkim grupama

U bekstvu još 17 osoba osumnjičenih za učešće u ratu u Siriji i Iraku; objavljena puna imena juče uhapšenih

Reakcije na hapšenja osumnjičenih za učešće u ratu u Siriji i Iraku

Muhadžeri: "Hajde da kažemo istinu, šta su borci OVK radili kada zarobe osobu koja odaje informacije Srbima?"

Ljavdrim Muhadžeri najavljuje borbu za Mitrovicu

Muhadžeri se pravda: Ne znate šta se dogodilo, Bog vas proklinje

Kosovarski regrut pokazuje aktivnosti u Siriji

Međutim, kosovski mediji su preneli Ebu Sara – Sinan Muji ubijen u Siriji, što je za kosovski portal "Gazeta Express" potvrdio i hodža Ahmet Imeri iz sela Bresalc, odakle je Muji.

 
"U četvrtak veče, oko 23 časa, došla je porodica Sinana i obavestila me da je njihov sin mrtav. Vest je dobila njegova supruga koja je u Siriji sa trogodišnjim detetom," rekao je imam Ahmeti za Gazetu Express. 
 
Imam je takođe potvrdio da je Sinan sahranjen u Siriji. On pritom nije mogao da kaže zašto je Sinan otišao u Siriju, niti koji su njegovi motivi, dodavši da je prvobitno čuo da je Sinan Muji otišao u Crnu Goru. 
 
"On je redovno dolazio u džamiju kada nije radio. Neko vreme ga nisam viđao da se moli i pitao sam gde je. Rečeno mi je da su otišli u Crnu Goru da rade. Kasnije sam čuo reči njegove majke da je otišao u Sirijum," pojasnio je ovaj imam. 
 
Jedan od poginulih Albanaca sa Kosova – dvadesetčetvorogiišnji Abdurahman Ljiridon Sadiku je iz Vučitrna, koji je tokom Ramazana, pre nekoliko nedelja otišao u Irak. Porodica Sadiku je za Abdurahmanovu smrt saznala putem medija.
 
Do sada je u ratu u Iraku i Siriji ubijeno dvadeset troje kosovskih Albanaca, koji učestvuju u ovim ratovima kao podrška ISIS-u i Al-Nusrat-u. Prema pisanju Blica, na ratištima u Iraku i Siriji, nalazi se preko 500 Albanaca koji se bore na strani ISIS.a, od čega je njih 200 sa Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.