Đurić čestitao pravoslavnu Novu godinu, osudio "sramotne i kukavičke" napade na Srbe

Pravoslavnu Novu godinu građanima na Kosovu i Metohiji čestitao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Istovremeno, osvrnuo se i na, naveo je, niz napada na imovinu Srba i paljenje njihove letine​ uoči Božića i srpske Nove godine. Reč je, ocenio je, o organizovanoj kampanji zastrašivanja​.

"Čestitam svim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji srpsku Novu godinu, sa željom da u njoj imaju ličnu i porodičnu sreću i zdravlje, kao i da se steknu uslovi da žive bezbedno i dostojanstveno poput građana u drugim delovima naše zemlje," naveo je Đurić u čestitki.

Dodao je i da je pravoslavna Nova godina praznik značajan za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta, jer mnogi narodi i civilizacije, istakao je, imaju svoje računanje vremena i Novu godinu, različite od gregorijanskog kalendara, i neguju ih kao jedan od simbola svoje posebnosti.

"Sramotni i kukavički napadi"

Sa druge strane, Đurić je naveo:

"Nažalost, dane uoči Božića i srpske Nove godine na Kosovu i Metohiji je obeležio niz napada na imovinu Srba i paljenje njihove letine, i to što su se takvi napadi desili masovno i u vreme naših velikih praznika svedoči da je reč o organizovanoj kampanji zastrašivanja."

Osudio je, ocenio je, " ove sramotne i kukavičke napade".

"Smatram da je veoma neodgovorno to što međunarodna zajednica u našoj južnoj pokrajini nije preduzela aktivnije korake kako bi se ovaj teror protiv srpskog stanovništva zaustavio," zaključio je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.