Đurđević: Međunarodna misija možda prerano otišla s Kosova

Budućnost odnosa Beograda i Prištine pozitivno je odredio Briselski sporazum, ali kosovska kriza pokazuje da je međunarodna misija Pitera Fejta možda prerano otišla, kaže za N1, Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose.

"Budućnost Beograda i Prištine je na pozitivan način odredio Briselski sporazum, dao je neku sigurnost i međunarodnu i pravnu – u kom smeru će se ti odnosi razvijati, otvorio je proces normalizacije odnosa, otvorio je saradnju Beograda i Prištine na zvaničnom nivou… Otvorio je ekonomsku saradnju i omogućio da Srbi kroz ZSO imaju, praktično, neke institucije koje će ih predstavljati na bolji način i kvalitetnije na samom Kosovu," kaže Đurđević.

Ipak, kako navodi, proces nije doneo stabilizaciju političkih prilika na Kosovu, a nije doveo ni do konsolidacije institucija. Kaže da to možda i nije moglo da se očekuje u ovako kratkom periodu, i dodaje da smo svedoci ozbiljne krize na kosovskoj političkoj sceni, koja jeste jednim delom uzrokovana i delovima Briselskog sporazuma, ali se čini da je ipak uzrokovana nestabilnim političkim odnosima među partijama na Kosovu.

Đurđević navodi da kriza može da potraje ili da postojeća vlada nađe način da je prevaziđe tako što će uključiti neke od opozicionih stranaka u dogovor o predsedniku, ili da bude prekinuta izborima, što je izvesnija opcija.

On podseća da je kosovska skupština ratifikovala Briselski sporazum, ali da opozcija sprečava njegovo sprovođenje, što je, kako dodaje, opasno. Dodaje da se do sada vlada Ise Mustafe pokazala kao nesposobna da kontroliše bezbednost i u skupštini i na ulici.

Ako ne dođe do sprovođenja dogovorenog, to će biti šamar za kosovske institucije, dodaje Đurđević.

On kaže da se i na samom Kosovu i u međunarodnoj zajednici spominje da je možda prerano međunarodna misija Pitera Fejta otišla s Kosova: "Možda ipak postoji potreba za jednim dirigovanim procesom političkog upravljanja na Kosovu".

Đurđević navodi da se do sada Brisel pokazao kao nemi posmatrač dešavanja na Kosovu.

Odgovornost u dogovorima dveju strana je najveća, ali kog god zna situaciju na Kosovu i u Srbiji, zna da je taj međunarodni faktor veoma jak, i korisno je i fer da taj (međunarodni) faktor takođe ima svoju odgovornost, zaključuje Đurđević.

Pogledajte celo gostovanje u Dnevniku u 19:00  OVDE

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.