Devetnaest godina od zločina na Bistrici, Srbi zatražili obnavljanje istrage

Goraždevac obeležavanje - Sava Janjić
Foto: Eparhija Raško-prizrenska

Danas se navršava 19 godina od ubistva dva srpska dečaka u Goraždevcu. Ubijeni su iz automatskog oružja, rafalom, dok su se na letnjem raspustu kupali u seoskoj reci Bistrici. Teško je ranjeno još četvoro dece. Ubice nisu pronađene, a istraga je obustavljena 2010. godine.

Devetnaesti po redu parastos od godišnjice ubistva u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice, jutros je služio vikarni episkop novobrdski i iguman Draganca, otac Ilarion, kojem je sasluživao otac Petar iz Visokih Dečana.

Svt je pun rana, podsetio je iguman, ali dodajući da je sam opstanak naroda „na strašnom mestu“ je pobeda.

Toliko puta smo mi hodeći zapravo mrtvi, a oni koji su preminuli življi su hiljadama puta od nas

Deca su ubijena u svojoj radosti, a to je hrišćanska jevanđeljska pobeda.

„I zato neka nam osmeh Pantov, i stamenitost Ivanova budu putokaz, neka njihov primer gori pred nama, kao što gore ove sveće“, kazao je o.Olarion.

U oružanom napadu 13. avgusta 2003. godine, na obali Bistrice, kraj Goraždevca, na licu mesta ubijen je Ivan Jovović (19). Pantelija Dakić (12) je povredama podlegao u pećkoj bolnici. Bogdan Bukumirić (14), Đorđe Ugrenović (20), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni.

Najteže povređeni Bukumirić je prebačen u francusku bolnicu u Južnoj Mitrovici, a na putu do bolnice, napadnuto je i vozilo hitne pomoći. Nakon prve operacije, Bukumirića bez znakova života, ponovo hitno prebacuju u drugu bolnicu, u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a odatle helikopterom na VMA u Beogradu, gde šest dana provodi u komi i preživljava četiri teške operacije.

Devetnaest godina kasnije – ubice nisu pronađene, dok su Specijalno tužilaštvo Kosova i EULEX 2010. godine obustavili istragu usled toga što ona „nije dovela do konkretnih rezultata, ili potencijalno osumnjičenih”.

„Devetnaest godina bola i tuge za ubijenom decom, ali i devetnaest godina iščekivanja da vinovnici ovog monstruoznog zločina budu pronađeni i privedeni pravdi“, poručio je Petar Petković.

U podsećanju na današnji dan 2003, direktor Kancelarije za KiM naveo je da se radi o terorističkom napadu, ali simbol stradaja srpskog naroda na Кosovu i Metohiji koje se nastavlja i danas.

„Pored pokazatelja da zlo ne spava, posebno zabrinjava činjenica da su se ubistva srpske dece u Goraždevcu dogodila nakon dolaska međunarodne misije na Кosovo i Metohiju, u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih života, kažnjavanje zločina i uvođenje vladavine prava. I pored obećanja predstavnika UNMIК-a da će ‘prevrnuti svaki kamen’ da pronađu ubice, 2010. godine slučaj je bio zatvoren, jer istraga nije dovela ni do kakvih rezultata. Кao uvek do sada, kada su zločini nad srpskim narodom na КiM u pitanju, zločinci su ostali bezimeni i nekažnjeni“.

„Bez obzira na godine koje su prošle, očekujem da će počinioci zločina nad decom u Goraždevcu, ali i ubice žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa Niš ekspresa kod Podujeva, biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde, jer bi to bio jedan od dokaza da je vreme ideologija mržnje i zla iza nas“, naglasio je.

Poručio je da će Srbija nastaviti da se sa tugom i poštovanjem seća svih svojih stradalih sunarodnika, te su istina i pravda za žrtve zločina jedini put ka normalizaciji odnosa i izgradnji uzajamnog poverenja, a dijalog jedino sredstvo za rešavanje problema. Spomenuo je, međutim, jedino žrtve srpskog naroda.

Reagovao je i princ Filip Karađorđević. Naglasivši da je zločin ostavio velike posledice po ovo selo ali i ostale povratničke sredine, založio se za obnavljanje istrage, uz naglasak da je to i velika sramota međunaroden zajednice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.