Deponija u Gračanici veliki problem za meštane

Deponija
FOTO: RTK2

Divlje deponije i dalje su veliki problem sa kojima se suočavaju pojedini meštani Opštine Gračanica. Iako su pojedine više puta očišćene, nesavesni građani stvorili su nove.

Kada krenete iz pravca Ugljara prema Preocu, sa desne strane puta prostire se nekoliko divljih deponija. Iako su nadležni više puta uklanjali deponije, stvaraju se iznova nove. Stanovnicima Bergen naselja koje se nalazi u neposrednoj blizini jedne od deponija to predstavlja veliki problem. Pored šuta, ovde se nalaze ostaci nameštaja pa čak i uginule životinje.

„Vidimo mi da je bacano, ali ne vidimo ko baca. Baš na ulaz u selo, maltene deponija je napravljena gde se čeka kombi za Gračanicu, ovo pored puta, da vam ne pričam, videli ste, ali to kad ne vidimo, da je da vidi čovek, pa mu zapišeš broj tablica i onda nek ga goni ko treba da ga goni…Pre dva tri meseca su sve lepo očistili – komunalna služba iz Gračanice, sad opet“, zabrinuta je Božidarka Milošević iz Bergen naselja u Ugljaru.

Zbog ovakvih divljih deponija pojedini meštani Ugljara ne mogu do svojih njiva.

Slična situacija je i u Lepini, gde su deponije stvorene sa obe strane puta prema Preocu.

„Imamo problem sa divljim deponijama, kod pruge na dva mesta nam zatvaraju put i ne može da se ode do njiva, onda ima ovamo prema selu, kad se ide prema Lipljanu, Skulanevu tamo ima dve deponije isto se baca svašta kože, kosti, ne može da se ide zbog kučića. Imamo treći problem preko Sitnice se baca svašta i to je sačuvaj Bože, kad dođe voda to raznosi . Imamo veliki problem ali nema ko da povede taj račun, malo da se to prijavi“, ističe Bora Slavić iz Lepine.

Od nedavno su se pojavile i dve prema Batusu.

„Ja ne znam kako može narod da ćuti, svako prođe taj put Batuse-Lepina-Gračanica katastrofa. To se vidi pored puta , na pola asfalta stoji deponija, to je katastrofa, da ne pričamo o kučićima, to je lom. Ne znam da li ovde postoji uopšte Zakon, stvarno ne razumem. Posle čovek kaže korona, mi od te deponije dobijamo mnogo veću bolest nego što je korona“, kaže Siniša Arsić iz Batusa.

Iz Javno komunalnog preduzeća Ekologija i Opštine Gračanica poručuju da rade na rešavanju problema sa deponijama, ali da pojedini nesavesni građani i dalje ne mare za to gde će odlagati smeće.

„Mi i dalje radimo na tome, nedeljno se uklanja jedna ili dve deponije, ima ih još, 15 deponija je već uklonjeno. Radili smo veći deo posla i u Ugljaru, one ogromne deponije, ostao je još jedan deo da se tamo ukloni, ali nažalost, sigurno ste videli da građani ponovo rade istu stvar mi čistimo, oni prljaju, ali nadam se da ćemo na kraju ovaj proces da završimo uspešno. Treba nam saradnja građana i prijave da te koji zagađuju sankcionišu“, kaže direktor JKP Ekologija Dejan Dimitrijević.

„Opština u zavisnosti od budžeta izlazi na teren sa Ekologijom i čiste. Mi imamo problem da nam u noćnim satima iskipaju otpad ili vikendom kada nema to ko da snimi, da bi mogli sa policijom i inspekcijom da kažnjavamo te osobe. Par puta smo i čistili u Ugljaru, kod Bergen naselja, kod nadvožnjaka, ali se opet pojavljuju ogromne količine smeća, čak smo i sa savetnikom gradonačelnika i sa OSCE-om išli u Opštinu Kosovo Polje, pošto jedan deo tih deponija pripada toj opštini,tačnije u Dobrevu. Tu nam često dolazi da se blokira romsko groblje iza nadvožnjaka, tako da ima dosta problema i na ostalim lokacijama“, kaže direktor Odeljenja Javnih službi u Opštini Gračanica, Vladica Trajković .

Građani sa kojima su razgovarali novinari RTK2 apeluju na nadležne institucije da rade na rešavanju ovog važnog problema. Nadležni takođe savetuju građanima da ukoliko zabeleže slučaj bacanja otpada to prijave njihovim odeljenjima.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.