„Bilateralne odbrambene konsultacije“ delegacije SAD i Kosova i razgovori o transformaciji KBS

Delegacija Ministarstva odbrane SAD
FOTO: Facebook/Ejup Maćednoci

Predstavnici Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država sastali su se prošle nedelje sa delegacijom iz Prištine. Nakon kosovskog ministra odbrane oglasilo se i američko ministarstvo – potvrdivši da je fokus razgovora bila transformacija KBS-a.

Delegaciju ministarstva odbrane SAD-a predvodio je glavni direktor za Evropu i NATO Alton Buland, a prištinsku kosovski ministar odbrane, Ejup Maćedonci.

Ovaj događaj su obe strane zvanično nazvale „bilateralne odbrambene konsultacije“.

„Lideri su se sastali kako bi unapredili bezbednosnu saradnju i transformisali Kosovske bezbednosne snage u multietničke, interoperabilne sa NATO-om snage teritorijalne odbrane koje su podložne civilnoj kontroli“, saopštili su danas iz ministarstva odbrane SAD.

Sastanku je prisustvovao i amerićki ambasador na Kosovu, Džefri Hovenijer.

O ovom sastanku se pre tri dana oglasio Maćedonci, takođe uz navode da su održali „bilateralne odbrambene konsultacije“.

„Zajedno smo dogovorili put dalje uz zajedničku posvećenost sprovođenju Sveobuhvatnog tranzicionog plana koji će kulminirati postizanjem punih kapaciteta ka profesionalnim, multietničkim snagama, interoperabilnim sa NATO-om i spremnim da razvijaju misiju odbrane teritorija“, naveo je Maćedonci.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.