Dečani treća opština koja je glasala protiv ZSO i demarkacije sa Crnom Gorom

Opština Dečani je na jučerašnjem vanrednom sastanku sa maksimalnim brojem glasova usvojila deklaraciju protiv ZSO, odnosno, "Zajednice", kako najčešće u pežorativnom smislu nazivaju oni koji se protive formiranju ove organizacije preostalih kosovskih Srba koji se integrišu u kosovski sistem, objavljeno je na sajtu ove opštine, na kojem je objavljen i tekst deklaracije. Istovremeno, dečanska opština odbacila je i sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom. Objavljujemo i skeniranu deklaraciju usvojenu na ovom sastanku.

Dečani su tako postali treća opština na Kosovu, nakon Elez Hana i Mališeva u kojima se glasalo protiv ova dva sporazuma i zatražilo od kosovske vlade da se povuku sporazumi o Zajednici i demarkaciji sa Crnom Gorom, što je sve vreme i zahtev kosovske opozicije koja već mesecima protestuje blokirajući rad kosovskog parlamenta i upotrebljavajući nasilje – uz korišćenje suzavca u samoj skupštinskoj sali, kao i na ulicama.

Ustavni sud Kosova je početkom ove nedelje doneo odluku da se sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština, koji je potpisan 25. avgusta, privremeno suspenduje. Predsednica Kosova Atifete Jahjaga poslala je krajem oktobra sadržaj sporazuma o ZSO Ustavnom sudu na ocenu o ustavnosti sporazuma, upravo nakon protesta kosovske opozicije.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.