Nestabilno finansiranje, nedostatak kadrova i nedostupnost sagovornika glavni problemi srpskih medija na Kosovu

FOTO: Medija centar Čaglavica

Glavni problemi većine srpskih medija na Kosovu su nestabilno finansiranje, nedostatak kadrova i nedostupnost sagovornika, rečeno je na debati na temu: „Položaj medija, kvalitetno novinarstvo i izazovi srpskih redakcija na Kosovu” koju je organizovala Alternativna internet stranica u okviru projekta “Prekinuti ćutanje”.

Učesnici debate složili su se i da postoji međusobna saradnja kada su srpski mediji u pitanju.

“Nama fali dugoročno finansiranje, dakle ne kratkoročno. Imamo mi na šest meseci, godinu dana, nama treba makar na pet godina kontinuirane finansijske nezavisnosti, sigurnosti da bismo mi mogli da radimo i da se nadograđujemo”, rekla je Danijela Tomašević, glavna i odgovorna urednica Kontakt plus radija.

Glavna i odgovorna urednica Alternativne internet stranice, Ana Marija Ivković, istakla je da zbog nestabilnog finansiranja srpski mediji na Kosovu više nisu sigurni da li su mediji ili organizacije civilnog društva zbog kako je rekla, kriterijuma koje donatori postavljaju.

“Izuzetno je važno da mi ne dođemo u situaciju da kao lokalni mediji se borimo da li ćemo da napišemo izveštaj za donatora ili da napišemo izveštaj koji je važan za javnost, da li ćemo da organizujemo trening za naše kolege ili ćemo da budemo na terenu dok se baca suzavac. I to je večita borba i to je vrlo nepravična borba”, rekla je Ivkovićeva.

Glavni i odgovorni urednik Kim radija Goran Avramović smatra da je još jedan od glavnih problema većine srpskih medija na Kosovu “preuzimanje kadrova” od strane srpskih medija sa stabilnim finansiranjem.

“Od strane ovih imućnijih, platežno sposobnijih, a budžetskih medija, mi imamo preuzimanje kadrova koje u svojim redakcijama uspemo da odškolujemo. Pošto nema fakulteta mladi ljudi koji dođu u ove redakcije na Kosovu oni praktično uče radeći i onda se pojavi neko ko je na nečijem budžetu, na nečijem jaslu, da tako kažem i krene da vrši pritisak na te ljude. I ono što mene najviše poražava je što taj pritisak bude krajnje ličan. Dakle, intervencije dolaze od strane drugara i dolaze upravo sa pričom – veći je novac i manja je odgovornost, dođi kod nas manje ćeš raditi ili nećeš ništa raditi, moćićeš da hvataš krivine”, rekao je Avramović.

Avramović je podestio i na nepostojanje štampanih medija na srpskom jeziku.

“Ono što moram da kažem je da smo mi hendikepirani kada su štampani mediji u pitanju. Praktično nakon rata na Kosovu mi smo ovde imali par godina, ako se ne varam osam ili devet godina mesečni ‘Glas juga’, imamo ‘Jedinstvo’ koje takvo kakvo je, priprema se i štampa u Beogradu, onda se nekakvim kanalima doprema ovde do trenutka kada je kosovska Vlada uvela zabranu uvoza robe, što je 14. jun prošle godine ako ja ne grešim. Dakle, štampani mediji ne stižu na Kosovo. Udruženje novinara Srbije čiji sam ja član je protestovalo više puta zbog toga, međutim, očigledno da štampani mediji i pravo građana da budu informisani i na takav način ovde nažalost nikome nisu bitni”, rekao je Avramović.

Kada je reč o uzajamnoj saradnji srpskih medija na Kosovu novinar Radio Goraždevca Milić Petrović rekao je da ona postoji na svakodnevnom nivou.

„Postoji saradnja i između drugih medija i sa albanske strane. Na primer Radio Goraždevac sarađuje i sa Radiom Pejom iz Peći, TV Prizreni iz Prizrena gde imamo jedan projekat. Ima uglavnom te projektne saradnje gde u projektu nešto radimo. Ta saradnja postoji“, rekao je Petrović.

Debatu na temu „Položaj medija, kvalitetno novinarstvo i izazovi srpskih redakcija na Kosovu” organizovala je Alternativna internet stranica u okviru projekta “Prekinuti ćutanje” koji sprovodi u partnerstvu sa Radio Kontakt plusom.

Medija centar Čaglavica

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.