Dani Prištine u Beogradu: Protestuju srpska udruženja nestalih i ubijenih sa KiM-a

Nedelja kulture Prištine u Beogradu – festival "Mirëdita, dobar dan!"​ počeo je juče u Beogradu, a za nešto manje od sat vremena, u 11 časova, u Tribinskoj sali Doma kulture, počinje i, kako su organizatori najavili – centralni događaj, debata "Dekonstrukcija zajedničke prošlosti: Nestali i normalizacija odnosa,“ na kojoj će govoriti "predstavnici udruženja nestalih" – Nora Ahmetaj iz Prištine i Nataša Kandić iz Beograda. Tri srpska udruženja porodica nestalih i poginulih lica sa Kosova i Metohije protestovali su, međutim, što predstavnici ovih udruženja nisu pozvani na događaj. Protestno pismo je dostavljeno Premijeru i Predsedniku Srbije, Ministru kulture, Direktoru kancelarije za KiM, Predsedniku komisije za nestala lica. Udruženja neće organizovano pokušati da odu na debatu bez poziva, ali ne isključuju mogućnost da će neko od njih pojedinačno otići i izraziti lični protest.

Njihovo ogorčenje je, kako su naglasili u saopštenju dostavljenom redakciji KoSSeva, "tim veće" što je manifestaciju svečano otvorio ministar kulture i informisanja Vlade Srbije, Ivan Tasovac, "a da se istina o stradalim Srbima sa Kosova i Metohije ignoriše".

"Očekujemo od predstavnika Republike Srbije da u ovakvim i sličnim debatama ne prećutkuju teška zlodela koja su se dogodila našim bližnjima," navodi se u saopštenju i naglašava:

Nekadašnji stipendista Fonda Republike Srbije za mlade talente: Kosovo je nezavisno

U Beogradu se istovremeno realizuje još jedan program – mesec dana Prištine u Beogradu, u organizaciji druge NVO – Helsinškog odbora za ljudska prava. Predstavnica ove NVO, Jelena Džombić, inače bivši stipendista Fonda Republike Srbije za mlade talente, rekla je za Zeri da oni Kosovo u Beogradu predstavljaju kao nezavisnu državu i da ona lično smatra Kosovo nezavisnom zemljom.

Džombić se nada da će budući odnosi između Prištine i Beograda napredovati sa ovakvim događajima: "Svakako da će ovo doprineti našem odnosu. To je nešto što će se desiti. Prvo smo imali priliku da prezentujemo Prištinu u Beogradu i obrnuto, a to će doprineti poboljšanju odnosa između dve zemlje," rekla je ona za Zeri.

Želimo da naglasimo da se mi kroz period svoga postojanja i delovanja uporno zalažemo za jednak tretman svih žrtava, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, isto tako hoćemo da ukažemo da predstojeći događaj u Beogradu to ni u jednom delu ne pokazuje".

Od predstavnika udruženja Dušana Čelića zatražili smo i dodatno pojašnjenje, da li će predstavnici ova tri udruženja, uprkos tome što nisu dobili formalni poziv, ipak – otići na događaj, makar i u delu publike, i svoj protest neposredno i na tribini izraziti.

"Ne, stav sva tri udruženja u potpisu ovog saoptenja je da bez poziva ne idu na tu tribinu. Pored toga, čitav koncept 'mirdita-dobar dan festivala', zasnovan je na promociji 'nezavisnog Kosova' u Beogradu i ne samo to, na promociji 'albanskog nezavisnog Kosova', jer u svim programima nema ni jednog Srbina sa KiM. Srbi sa KiM će verovatno biti pomenuti samo kao ratni zločinci na današnjoj tribini !?! Prema tom 'konceptu', Albanci na KiM su, iako žrtve Srba i Srbije, umetnici, glumci, muzičari, pisci… Među Srbima na KiM nema takvih, oni su primitivni seljaci koji žive u 'selima'' (enklavama) ili su, pak, šverceri i gangsteri sa Severa… Kako je pozvana jedino Nataša Kandić, sa srpske strane nije pozvan NIKO, što smatramo skandaloznim ! Iz svih razloga, smatramo da predstavnicima sva tri udruženja tamo nije ni mesto," naveo je za KoSSev Čelić. On ipak nije isključio mogućnost da pojedini članovi pokušaju da uđu i "eventualno izraze lični protest".

"To je njihovo pravo i to im niko ne može zabraniti," dodao je on.

Protestno pismo potpisala su Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji, Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji i Udruženje porodica stradalih na Kosovu i Metohiji od 1998-2000.

Petodnevni festival "Mirëdita, dobar dan!" – predstavljanje kosovske scene u Srbiji, organizuju NVO "Građanske inicijative", "Centar za praktičnu politiku" iz Beograda i "Integra" iz Prištine i to po drugi put od prošle godine. Festival je juče svečano otvorio ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac, izvršni direktori Građanskih inicijativa – Maja Stanojević, odnosno Integre – Kuštrim Kolići, ali su organizatori najavili i predstavnika Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.