Danas uhapšeni prištinski imam Šefćet Krasnići pušten

17:00 – Prištinski imam Velike džamije u Prištini, Šefćet Krasnići, danas je nakon hapšenja i ispitivanja pušten na slobodu. Istraga se nastavlja.
 
Prištinski imam Šefćet Krasnići, nakon ispitivanja pušten je na slobodu, preneli su kosovski mediji. 
 
"Na zahtev tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova, a nakon sudske odluke, kosovska policija je danas u akciji pretresla nekoliko različitih objekata na više lokacija na Kosovu. Pored pretresa, kosovska polcija ispituje nekoliko ljudi, među kojima je bio i imam Šefćet Krasnići, a svi su pušteni nakon ispitivanja. Specijalno tužilaštvo Kosova će u postupku nastaviti istragu, utvrđenu zakonom," navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva Kosova. 
 
14:45 – Kosovska policija potvrdila da je uhapšen Šefćet Krasnići; tužilaštvo potvrdilo da je Krasnići na ispitivanju
 
Kosovska policija je u svom zvaničnom saopštenju potvrdila da je uhapsila Šefćeta Krasnićija zbog sumnje da počenio krivično delo "izazivanje mržnje, razdora, ili netrpeljivosti na nacionalnoj, rasnoj, verskoj, ili etničkoj osnovi", prenosi Gazeta Express. 
 
Tokom sprovođenja akcije policija je pretresla deset lokacija dve nevladine organizacije, jednu privatnu kuću i sedam stambenih jedinica, a nastavlja se i ispitivanje nekoliko osoba sa ovih lokacija. 
 
"Kao rezultat kontinuirane istrage, uz policijske akcije koje su odavno pokrenute, danas – 04.09.2014, u ranim jutarnjim satim, kosovska policijaje u skladu sa nalogom Osnovnog suda u Prištini, preduzela akciju na deset lokacija, uključujući region Prištine, Uroševca, Gnjilana, Peći i Prizrena," navodi se u saopštenju i dodaje da je policija pronašla i materijalne dokaze kao što elektronska opream i različiti materijali u vezi sa krivičnim delom. 
 
Istovremeno je Radio Slobodna Evropa preneo informaciju da je specijalni tužilac, ne navodeći koji, potvrdio da kosovska policija ispituje imama Krasnićija. 
 
"Kuću imama je pretresla kosovska policija. On je trenutno na isipitivanju i ne postoji odluka o njegovom pritvoru. Uostalom mi ne znamo kako će stvari teći, sve zavidi od njegovog ispitivanja," izjavio je specijlani tužilac.
 
09: 00 – Uhapšen prištinski imam  Šefćet Krasnići
 
Imam Velike džamije u Prištini, Šefćet Krasnići, uhapšen je danas u ranim jutarnjim satima, piše kosovski portal "Koha.net."

Još uvek nisu poznati tačni razlozi za ovo hapšenje, ali Koha navodi da se o imamu Krasnićiju u prošlosti čestog govorilo kao o imamu koji promoviše islamski ekstremizam.

Istovremeno, još jedan kosovski portal "Gazeta Express" prenosi da je jutros pokrenuta akcija kosovske policije, kako bi se uhapsila "neka lica", ne navodeći više detalja, što je i potvrdio portparol kosovske policije, Baki Keljani.

"Mogu da potvrdim da je akcija kosovske policije pokrenuta u ranim jutarnjim časovima. Čim budemo imali nešto, informisaćemo vas," izjavio je Keljani.


 

Početkom avgusta, kosovska policija je uhapsila 40 soba koje se sumnjiče da su učestvovale u borbama u Siriji i Iraku, kao podrška radikalno islamskim organizacijama ISIS-u i Al-Nusrat-u. Kosovski mediji su potom objavili da je još 17 osoba u bekstvu, da bi tri dana nakon akcije kosovske policije, bio uhapšen i kontroverzan gnjilanski imam, Zakerija Ćazimi, za kojeg se sumnja da je direktno učestvovao u regrutovanju kosovskih Albanaca za džihad u Siriji i Iraku, i njegov blizak prijatelj, takođe imam, Ljiridon Kabaši. 

 
Kosovska policija je zatim pokrenula istragu i protiv poglavara Islamske zajednice Kosova, Naima Trnave, a najpoznatiji borac ISIS-a među kosovskim Albancima, Ljavdrim Muhadžeri se na inicijativu Specijalnog tužilaštva Kosova našao na Interpolovoj poternici, da bi sredinom avgusta, kosovski mediji preneli vest kurdske televizije prema kojoj je on i ubijen u borbama, iako na Kosovu njegova smrt nije potvrđena. 
 
Objavljene su fotografije kao navodni dokazi da su uhapšeni koji se sumnjiče za terorizam, to jest, za povezanost sa terorističkim grupama ISIS i Al-nusrat, zaista i povezani sa ovim organizacijama, uz informaciju da je takozvana Kula siročadi na Prevali, bila mesto susreta vođa ekstremista. 
 
Do sada je u ratu u Siriji i Iraku poginulo 17 kosovskih Albanaca, a poslednji je stradao dvadesetpetogodišnji Miđen Haljilji Ljatifi iz srbičke opštine.

Povezani članci:

25-godišnji Miđen Haljilj Ljatifi je poslednji kosovski Albanac stradao u Siriji

"Express": Fotografije dokazuju da su uhapšeni povezani sa terorističkim grupama

Ljavdrim Muhadžeri na Interpolovoj poternici

 

U bekstvu još 17 osoba osumnjičenih za učešće u ratu u Siriji i Iraku; objavljena puna imena juče uhapšenih

Reakcije na hapšenja osumnjičenih za učešće u ratu u Siriji i Iraku

Florian Ćehaja: Ekstremističke grupe mogu upotrebiti silu na teritoriji Kosova

OVK: "Oslobodilački rat OVK je bio jedan od najpravednijih"

Muhadžeri: "Hajde da kažemo istinu, šta su borci OVK radili kada zarobe osobu koja odaje informacije Srbima?"

Uzbuna zbog pretnji Džihada

Imam Musliu: Pretili su da će mi odseći glavu

Ljavdrim Muhadžeri najavljuje borbu za Mitrovicu

Jahjaga na sastanku sa kosovskim bezbednosnim strukurama: Distancirati se od surovih akata zločinaca i osuditi ružne pojave

Islamizam – srpska propaganda ili realna pretnja?

Muhadžeri se pravda: Ne znate šta se dogodilo, Bog vas proklinje

Islamski ekstremizam na Kosovu finansira Srbija

Kosovarski regrut pokazuje aktivnosti u Siriji

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.