Danas je Petrovdan, pravoslavni vernici slave apostole Petra i Pavla

FOTO: Manastir svetih arhangela – Petrova Crkva

Danas se slavi Petrovdan. Pravoslavni vernici slave apostole Petra i Pavla posle više od mesec dana dugog posta koji se danas završava. Običaji su na Petrovdan različiti i zavise od kraja do kraja – organizuju se sabori, ne radi se u polјu, mese se kolači sa jabukama Petrovačama, pale se vatra – „lile“ – koja se simbolično povezuje sa završetkom žetve.

Petrovdan je jedan od najvećih srpskih praznika. Jedan od običaja koji je sačuvan od starih dana, a vezuje se za ovaj praznik jeste branje cveća. Najstariji član porodice veče pre praznik treba da ubere onoliko cvetova petrovca koliko ima članova porodice. On, kako, običaji nalažu, Petrovce treba da probije u zemlju na jedno mesto, a ujutru ukoliko budu sveži i nisu uveli, predstavlja dobar znak. U nekim krajevima Srbije, na Petrovdan se pale lile od sušene kore breze ili trešnje. Verovalo se da se tom vatrom privlači dobro zdravlje.

Jedna od najstarijih crkava u Srbiji je Petrova crkva u Novom Pazaru. Crkva se nalazi 2 km severno od centra Novog Pazara.

„Na ljupkom uzvišenju iznad Novog Pazara, koje je od davnina smatrano kultnim mestom, nalazi se Crkva svetih apostola Petra i Pavla, poznata kao Petrova Crkva. Prema istorijskim podacima, današnja Petrova Crkva kod Novog Pazara bila je sedište raških vladika, dok se pored crkve nalazio dvor srpskih vladara iz vremena vladavine dinastije Nemanjića. Ova drevna ugledna episkopija se pominje u nekim vizantijskim i srpskim izvorima, kao crkveni centar srpske države posle osnivanja srpske autokefalne arhiepiskopije, kojom je upravljao Sveti Sava. Sveobuhvatna istorijsko-arheološka istraživanja su pokazala da je tvrđava Ras, bila smeštena u blizini katedralne crkve, srpske raške episkopije. Danas je ovo nalazište poznato pod nazivom Gradina Postenje“, naveo je manastir Svetih Arhangela danas uz par fotografije ove crkve.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla bila je srednjovekovno sedište srpske države i Episkopije, što je čini najstarijim srpskim sakralnim objektom i spomenikom crkvene arhitekture u Srbiji, navode, te dodaju da je Crkva Svetih apostola Petra i Pavla, od 1979. pod zaštitom UNESKO-a, kao deo svetske kulturne baštine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.