Dan turske zajednice na Kosovu

Danas se obeležava Dan turske zajednice na Kosovu.

Centralni događaj održan je u Prizrenu gde turska zajednica živi u najvećem broju.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, razgovarao je ranije ove nedelje sa predstavnicima turske zajednice.

Na okruglom stolu koji je organizovala Kancelarija za pitanja zajednica pri Kancelariji premijera, Kurti je sa predstavnicima turske zajednice podelio neke od koraka koje je njegova vlada preduzela, kako je navedeno, sa namerom da poboljša položaj zajednice.

Angažovanje pripravnika iz manjinskih zajednica, uključujući i tursku, kroz konkurs koji je raspisala Kancelarija za pitanja zajednica i grantovi koje je obezbedila Kancelarija za pitanja zajednica ocenjeni su kao dobra praksa – saopšteno je iz kancelarije kosovskog premijera.

U toku je evaluacija prijava na prvi javni poziv za kulturne aktivnosti, dok će ovog meseca i tokom leta biti otvorena još dva poziva. Za ove grantove biće izdvojeno 1.5 miliona evra, a prioritet će imati inicijative u kojima su zastupljene žene i mladi – naveli su iz kosovske vlade.

Jačanje uloge opštinskih kancelarija za zajednice i povratak, kosovski premijer je izdvojio kao ključnu kariku u suočavanju sa izazovima, poteškoćama i potrebama svakodnevnog života građana.

„Svesni značaja nastave na vašem jeziku, naša vlada je odlučila da plati autorima kako bi udžbenici na turskom jeziku bili dostupni našim učenicima iz ove zajednice“, rekao je Kurti.

Govoreći o upotrebi turskog jezika kao jednom od glavnih izazova, rečeno je da Kancelarija poverenika za jezike radi na slučajevima koji su pokrenuti u kojima je evidentirano uskraćivanje prava turskim građanima na upotrebu njihovog jezika na opštinskom nivou – dodaje se u saopštenju.

Okruglom stolu prisustvovali su politički predstavnici centralnog i lokalnog nivoa turske zajednice na Kosovu.

Hodžić čestitala Dan turske zajednice na Kosovu

Zamenica gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić, uputila je čestitke povodom Dana turske zajednice na Kosovu, naglasivši potrebu da svi narodi na Kosovu žive u miru, međusobnom uvažavanju i toleranciji.

„U ime opštine Severna Mitrovica i svoje lično ime želim da vam čestitam današnji praznik, sa željom da se osećate kao ravnopravni građani, čiji se glas jednako poštuje, kao i glas svakog našeg građanina da vam prenesem poruku mira i suživota”, navodi se u čestitki Adrijane Hodžić.

Hodžić je navela da je turska zajednica bogatstvo kosovskog društva, te da je na čitavom društvu da neguje dobre međusobne odnose: „Da bi svi zajedno, ma koje nacionalnosti bili, gradili bolji i prosperitetniji život za sve građane“.

Kontakt plus radioPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.