Dan Roma, položaj romske zajednice

romi
Foto: KoSSev

Svetski dan Roma je 8.april. Uoči obeležavanja ovog dana, Romska zajednica na Kosovu, iako vazi za manju zajednicu, suočava se sa nizom velikih problema.

Predstavnik nevladine organizacije „Glas Roma, Aškalija i Egipćana“ Isak Skenderi ocenjuje da je položaj romske zajednice na Kosovu i dalje loš, RTK2 javlja.

„Romska zajednica je na žalost i dalje jedna od najmarginilizovanijih etničkih zajednica na Kosovu  koja se suočava sa nizom velikih i ozbiljnih problema, počevši od velike nezaposlenosti pogotovo među mladima čiji je uzročnik nizak stepen obrazovanja, zatim  siromaštvo i diskriminacija sa kojom se ova zajednica suočava svakodnevno u životu, kako u društvu tako i od institucija“,ističe Isak Skenderi.

Isak Skenderi dodaje da problemi romske zajednice nisu samo na Kosovu već svuda u Evropi.

„Jedan od glavnih uzročnika svih ovih problema je taj antidžipsizam, odnosno ta specifična forma rasne diskriminacije i rasizma prema romskoj zajednici. I ono što se očekuje jeste da institucije prepoznaju da je to jedan od ključnih problema i uzročnih svih drugih problema sa kojima se zajednica suočava i da preduzmu konkretne mere i korake u eliminaciji tog veoma negativnog fenomena“, zaključuje Isak Skenderi.

Da Romi na Kosovu teško žive, potvrđuju i stanovnici  „Romske mahale“ u Gračanici.

„Živim u teškim uslovima, ovde niko drugi ne bi mogao da živi. Sama sam i bolesna, bolujem od šećerne bolesti. Nema drva a vidite kako je hladno vreme. Mogu da kažem da mi sve nedostaje: drva, ugalj, kuća u kojoj živim je iznajmljena“.

„Nemamo stalni posao, molimo Boga da se neko smiluje i pozove nas da nešto odradimo za neku dnevnicu“.

Svetski dan Roma obeležava se 8.aprila sa ciljem da se ukaže na probleme Roma koji su najveća etnička zajednica u Evropi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.