Daka o videu koji navodno pokazuje krađu glasova iz dijaspore: Glasovi se mogu poništiti

Foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Vest je ažurirana

Izvor: Insajderi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsedavajuća Centralne izborne komisije, Valjdete Daka (Valdete Daka), reagovala je nakon objavljivanja videa koji pokazuje zloupotrebu glasova.

Daka je iznela sumnju u autentičnost videa, navodeći da je sadržaj uznemirujući ali i da se  glasovi iz dijaspore mogu poništiti.

17:07 – Gazeta Express: Osnovno tužilaštvo u Prištini ovlastilo je kosovsku policiju da preduzme relevantne istražne radnje u vezi sa objavljenim video snimkom koji pokazuje zloupotrebu glasova.

Dalje je rekla i da će CIK verifikovati dokumenta, a da će pitanje manipulacije biti predato policiji i tužilaštvu, prenosi EO.

KoSSev: Ove godine je zabeležen znatan porast prijava za glasanje iz dijaspore. Od ukupno 35.087 prijava za glasanje van Kosova koje je odobrila kosovska Centralna izborna komisija – 4.337 prijava pristiglo je iz Srbije. Po broju prijava, glasači iz centralne Srbije su na trećem mestu, posle glasača iz Nemačke i Švajcarske.

Glasanje van Kosova počelo je 19. septembra i trajaće do 5. oktobra.

„Primarna stvar je autentičnost video snimka i njegova verodostojnost. Ovo je pitanje koje mi kao CIK ne možemo razrešiti. Posebno kada se radi o video snimku koji je snimljen van Kosova. To je zabrinjavajuće, više puta sam rekla da integritet procesa glasanja van Kosova lako može biti narušen i da je glasanje na taj način nezaštićeno. Mi kao CIK radimo sve u skladu sa mogućnostima koje nam je dao Zakon. Proveravamo dokumentaciju koja dolazi uz ove glasove i nalaze se na biračkom spisku, dok pitanje manipulacije može biti samo u nadležnosti policije i tužilaštva. Kada se potvrdi, tada ćemo primiti one koje dođu na regularan način iz dijaspore,“ rekla je Daka.

Daka je dalje rekla da postoji rizik po verodostojnost tih glasova, istovremeno podsećajući da je CIK 2013. godine poništio hiljade glasova koji su falsifikovani.

„Ono što se može videti u video snimku je da se ti glasovi mogu prikupiti, da se na bilo koji način može doći do dokumenata osoba koje su registrovane kao glasači i glasati u njihovo ime. Ovo se takođe desilo i sa Srbijom, 2013. godine kada smo poništili hiljade glasova koji su falsifikovani. Opasnost uvek postoji. Verodostojnost ovih glasova je upitna i veoma osetljiva. To su nezaštićeni glasovi.“

Mediji su objavili video snimak na kojem se vidi nekoliko lica koji popunjavaju više od 50 glasačkih listića.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.